- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bajden: Amerikanci plaćaju „Putinov porez“ na hranu i benzin

© AP Photo / Susan WalshAmerički predsednik Džozef Bajden
Američki predsednik Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2022
Pratite nas
Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden izjavio je da Amerikanci plaćaju „Putinov porez“ za gorivo i hranu, nakon objavljivanja majskih podataka o inflaciji, najvećoj u proteklih 40 godina.

„Mi nikada nismo videli ništa slično Putinovom porezu na hranu i benzin“, izjavio je Bajden u Los Anđelesu.

Inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama se dodatno ubrzala u maju, pri čemu su potrošačke cene porasle za 8,6 odsto u odnosu na isti mesec 2021, dostižući najvišu stopu od decembra 1981. godine, izvestila je danas Kancelarija za statistiku rada. Američke vlasti objašnjavaju rast cena pre svega kao posledicu konflikta u Ukrajini i priznaju da antiruske sankcije neće proći bez posledica po ekonomiju SAD.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je ranije izjavio da je politika obuzdavanja i slabljenja Rusije dugoročna strategija Zapada, a sankcije su nanele ozbiljan udarac svetskoj ekonomiji. Prema njegovim rečima, glavni cilj Zapada je da pogorša živote miliona ljudi.
Ruski predsednik je takođe izjavio da su SAD i Evropska unija faktički objavili krizu u ispunjavanju obaveza prema Rusiji, zamrzavajući njene valutne rezerve i dodao da trenutni događaji podvlače liniju pod globalnom dominacijom Zapada i u politici i u ekonomiji.
Predsednik Rusije Vladimir Putin  - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2022
RUSIJA
Putin: Inflaciju zovu mojim imenom, ali jedino što pokušavaju jeste da sakriju „ono mesto“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala