- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Amerika ćuti o svojoj ulozi u ratovima na Balkanu: Ruska ambasada reagovala na tekst ambasadorke SAD

© Foto : Youtube/USEmbassyPodgorica/PrintscreenDžudi Rajzing Ranke, ambasadorka SAD u Crnoj Gori
Džudi Rajzing Ranke, ambasadorka SAD u Crnoj Gori - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2022
Pratite nas
Ambasada Rusije u Crnoj Gori reagovala je na „autorski tekst“ ambasadorke SAD u Podgorici Džudi Rajzing Ranke, objavljen u crnogorskim medijima
Reagovanje Ambasade Rusije prenosimo u celosti:
„Sa čuđenjem posmatramo kako ulogu golubice mira preuzima na sebe predstavnik SAD – zemlje-šampiona po izazivanju vojnih konflikata u svijetu poslije Drugog svjetskog rata. Te iste Sjedinjene Države koje su vodile vojne avanture u Jugoslaviji 1999, u Iraku 2003, Libiji u 2011. godine pod izgovorom da za Vašington kao da predstavljaju pretnju situacije u tim zemljama udaljenim na desetine hiljada kilometara od američke obale. Ovi konflikti odneli su više od jedan milion života civila.
Sa manijakalnom istrajnošću Amerikanci pričaju o „ničim izazvanoj agresiji“ na Ukrajinu. Međutim aktivnosti Rusije u toj situacije bile su isprovocirane uključujući SAD i njihovim saveznicima, koji su godinama namjerno stvarali u toj zemlji antirusko uporište, žmureći oči na nacifikaciju Ukrajine, rat Kijeva protiv svojih građana u Donbasu, javno odbijanje Kijeva da sprovodi rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN-a, koji je odobrio Minske sporazume. Uvlačeći Ukrajinu u NATO, Vašington i njegovi saveznici stvarali su direktnu pretnju neposredno na granicama Ruske Federacije. Već nema nikakve sumnje da je u planovima Kijeva bilo da napadnu Donbas i dio teritorije Rusije.
Posebna tema – stvaranje od strane Amerikanaca vojno-bioloških laboratorija širom svijeta, njih 30 samo u Ukrajini, uključujući u Mariupolju, gdje zaposleni prilikom svog bekstva nijesu uspjeli sve tragove da unište. Uzorci patogena i dokumenata koji su ostali jasno demonstriraju vojnu svrhu onih eksperimenata koji su se tamo sprovodili. Poznati su slučajevi kada su pojedini uzorci bili isprobani na ukrajinskim vojnicima i pacijentima ludnica. To treba da zabrinjava i Crnogorce, posebno ako je cilj tih radova bilo stvaranje biološkog oružja usmjerenog protiv konkretne etničke grupe – Slovena.
Očigledna je uporna opsesija američke propagande, uključujući i medija pod kontrolom Vašingtona na Balkanu, u cilju uzdrmanja javnosti u regionu kako bi se ona prisjetila strahota rata na području bivše Jugoslavije. Razumije se da o ulozi SAD i njihovih saveznika u tim događajima u Stejt departmentu preferiraju da ćute. Iako je sasvim jasno da nije bilo i daće bog da neće biti štetnijeg uticaja od bombardovanja osiromašenim uranijumom.
U vezi neutemeljenih optužbi na račun Oružanih snaga Rusije, uključujući od strane bivšeg ukrajinskog ombudsmana za ljudska prava LJ. Denisove, na koju se toliko detaljno poziva g-đa Rajzing Rajnke, primorani smo da napomenemo da je bezprimjerna laž te zastupnice za ljudska prava izazvala bes čak samog Kijeva.
31. maja ove godine Vrhovna Rada razriješila je g-đu Denisovu dužnosti, istakavši kao obrazloženje ludost njenih izmišljotina i opsednutost „seksualnim zločinima počinjenim neprirodnim putem“. Dakle, da istaknemo još jednom – u jeku borbenih dejstava u Kijevu su priznali da se ključni za njihovu državu glasnogovornik za humanitarna pitanja bavio dezinformacijama. Pa, eto, nekoliko dana kasnije istom dezinformacijom američka ambasada u Podgorici nastavlja da bombarduje crnogorsku javnost.
U međuvremenu g-đa Denisova priznala je da je izmišljala stravične priče o nasilju da bi podstakla Zapad da donese odluku u korist Ukrajine. Stižu takođe svjedočanstva zarobljenih ukrajinskih vojnika o tome da su dobijali naredbe da ubijaju svoje mirne sunarodnike.
Isto tako aktivno Vašington nameće tezu o „odlučnom međunarodnom konzensusu“ oko okrivljivanja Rusije. Međutim napominjemo da je od 195 zemalja svijeta bilo kojim antiruskim mjerama nije se pridružilo 130 država.
Ono o čemu bi američke diplomate preferirale da ne govore u javnosti – to kako oni i kolektivni Zapad koji predvode sa njihovom kolonijalističkim mišljenjem i navikama preko svojih ambasadora grubo ucjenjuju mnoge zemlje, postavljajući njima ultimatume ili preteći njima da će one zažaliti ili će biti kažnjene zbog nepridruživanja sankcijama protiv Rusije. Dobro nam je poznato da su upravo takvim metodama Amerikanci progurali antiruske rezolucije u Generalnoj Skupštini UN-a i u Savjetu za ljudska prava UN.
Apsolutno je fenomenalna spomenuta g-đom ambasadorkom podrška od strane Vašingtona određenih aktivnosti Međunarodnog krivičnog suda. Kao što se zna ni SAD, niti Rusija nijesu zemlje-članice MKS. Štaviše, SAD se snažno protive njegovoj djelatnosti. Da podsjetimo da je 2020.godine Vašington uveo sankcije protiv tužilaca i niza saradnika MKS-a. I to je taj redak slučaj kada je teško očekivati da će Džozef Bajden revidirati Trampove odluke.
Naročito neadekvatnom izgleda neka „poruka“ koju je američka ambasadorka uputila ruskim oficirima i vojnicima u crnogorskim medijima. Koliko je nama poznato, vojnici Oružanih snaga Rusije ne posjećuju Crnu Goru ni čak za vrijeme godišnjeg odmora kao turisti. Stoga svoj patos ambasadorka izbacuje na crnogorske čitaoce, dok u isto vrijeme ambasada SAD u Moskvi preferira da ćuti, dobro razumejući da bi odgovor na takve „poruke“ od strane Oružanih snaga Rusije bio nedvosmislen i nediplomatski radije u izrazima poznatim Amerikancima iz repertoara aktuelne zamjenice Državnog sekretara SAD Viktorije Nuland.
Vjerovatno je da će crnogorskoj javnosti biti zanimljivo saznati da je ambasador SAD u Moskvi, u intervjuu objavljenom ovih dana, mišljenja da neće biti potpunog prekida diplomatskih odnosa, tužan je zbog prekida kulturnih i trgovinskih veza, razmišlja o nastavku saradnje između NASA i Roskosmosa te hvali rad predsjednice Centralne banke Rusije u pogledu politike jačanja rublje.
G-đa Rajzing Rajnke može da obećava šta god – niko se neće toga sjetiti kada neizbežno dođe vrijeme pragmatizma i pregovora, dok će predsjednika Zelenskog Amerikanci u skladu sa svojom istorijskom navikom ostaviti prepuštenog sudbini, kao što je to bilo slučaj mnogih drugih prethodnih „prijatelja“ SAD od šaha Irana Pahlavija do Hosnija Mubaraka u Egiptu, od Sakašvilija u Gruziji do Ganija u Avganistanu. Mada što se tiče obećanja g-đe ambasadorke da se nastave isporuke oružja Ukrajini – to treba shvatati absolutno ozbiljno jer ove isporuke vode ka razvoju „crnog tržišta“ u Evropi. Ukrajinska vojska već pomalo trguje zapadnim oružjem dok međunarodne kriminalne grupe ga izvoze, uključujući i u susjedne sa Crnom Gorom Bosnu, Albaniju i Kosovo. Izgleda da na taj način SAD i NATO brine o budućnosti Balkana. Koliko brzo će se ovakvi „pokloni“ naći u Crnoj Gori? I u koje će ruke dospeti?“, navodi Ambasada Rusije u Podgorici.
Američka ambasadorka u Podgorici Džudi Rajzing Ranke, u autorskom tekstu koji su preneli i neki crnogorski mediji, poredila je specijalnu vojnu operaciju Rusije u Ukrajini sa ratovima u regionu devedesetih. Ona je pozvala Crnogorce da se „solidarišu sa Ukrajinom i osude Rusiju“.
Ona u tekstu optužuje rusku vojsku za „ubijanje civila“ i „brutalno lično nasilje“ kao što su „pogubljenja, mučenja i seksualno nasilje nad ženama i djecom“ i poručuje ruskim vojnicima i oficirima da će zbog toga odgovarati.
Takođe, poziva se na izveštaj ukrajinskog ombudsmana u kojem se ruske snage optužuju za „masovna silovanja“ i zaključuje da će „nastaviti da obezbjeđuju Ukrajini oružje i opremu“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala