Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Zapadna kanonada prema Srbiji: Evropskim obaveštajcima ponovo se priviđa zaokret od Rusije /video/

© AFP 2023 / BRENDAN SMIALOWSKI Član tajne službe ilustracija
Član tajne službe ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2022
Pratite nas
Analizu evropskih obaveštajnih službi, koje navodno prognoziraju kako će predsedik Aleksandar Vučić koristiti opoziciju i odugovlačiti s formiranjem vlade da bi odložio raskid s Rusijom a da će, ako ga preduzme, tražiti pomoć SPC, treba primiti s rezervom, jer se slična kanonada mogla čuti još pre izbora, smatra novinar Miroslav Stojanović.
Dugogodišnji dopisnik Politike iz Nemačke procene evropskih obaveštajnih službi smatra čistim spekulacijama koje, kako ističe, nisu nove jer su i pre parlamentarnih i predsedničkih izbora sa Zapada stizale prognoze da će Vučić čim pobedi na izborima i ustoliči se - uvesti sankcije Rusiji.

Iznova i iznova predviđaju sankcije…

“Od toga naravno ništa nije bilo. Sa rezervom prihvatam te analize. A što se tiče SPC, treba podsetiti da je sa Zapada poodavno krenuo žestok udar na SPC i uopšte na pravoslavne crkve u Rusiji i Srbiji kao „vrlo opasne” i jezgra konzervativizma, nacionalizma, pogotovu što imaju veliku podršku u narodu. Spekuliše se i koliko su bliski Vučić i patrijarh Porfirije”, navodi Stojanović.
On u emisiji Svet sa Sputnjikom objašnjava da s rezervom prima te činjenice jer su ponavljane sijaset puta.
“Sada je to pomereno do formiranja vlade. Kažu da, eto, predsednik Srbije odugovlači s formirnajem vlade, jer dok je u tehničkom stanju neće moći da donosi tako radikalne odluke. Opet će se sve to izjaloviti ako ostane ovakva politika, što verujem da hoće. Jer ne možete biti pouzdan partner ako preko noći menjate svoje pozicije”, ističe Stojanović.

Šta piše u „poverljivom“ izveštaju

Evropske obaveštajne službe u dokumentu s oznakom „poverljivo“ iznose procenu da će Vučić nastaviti da preduzima korake kako bi odložio raskid s Rusijom, a u međuvremenu nastavio da pridobija ustupke Zapada.
U analizi koju je izradilo više evropskih obaveštajnih službi za potrebe Evropske službe za spoljne poslove, a u koju je uvid imala Slobodna Evropa, navodi se takođe da će Vučić između ostalog odugovlačiti sa formiranjem nove vlade što je duže moguće, koristeći to kao izgovor za odlaganje uvođenja sankcija Rusiji. Procenjuje se i da će pokušati da iskoristi proruski desničarsku opoziciju u parlamentu kao izgovor da ne usvaja ili odlaže teške spoljnopolitičke odluke. U dokumentu se pominje i da bi SPC odigrala ključnu ulogu u slučaju da Srbija odluči da se kreće prema Zapadu.
Navodi se da je patrijarh Profirije, veoma blizak sa srpskim predsednikom, i da bi on odigrao važnu ulogu u tome da stanovništvo prihvati prozapadnu politiku Srbije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala