- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Vašington priznao: Evropi će biti teško da smanji zavisnost od ruskih energenata

© Sputnik / Vladimir Sergeev / Uđi u bazu fotografijaZastave EU i Rusije
Zastave EU i Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2022
Pratite nas
Evropa će se suočiti sa poteškoćama na putu smanjenja zavisnosti od gasa i nafte iz Rusije, izjavio je savetnik američkog Stejt departmenta za energetsku bezbednost Amos Hohštejn.
„To neće biti lako – Evropa u velikoj meri i dugo zavisi od ruske energije. Biće potrebno vreme da se promeni kurs, a Evropa će se suočiti sa teškim odlukama kako bi smanjila tu zavisnost“, rekao je Hohštajn.
Po njegovim rečima, najefikasniji način da se smanji potražnja za ruskim energentima je smanjenje zavisnosti Evrope od svih vrsta fosilnih resursa koji se isporučuju iz Rusije.
Hohštajn je istovremeno priznao da su se prihodi Rusije od prodaje ugljovodonika povećali u poređenju sa periodom od pre početka specijalne vojne operacije u Ukrajini zbog rasta cena nafte i gasa u svetu.

Zapadne sankcije Rusiji

Nakon početka specijalne operacije u Rusiji, Zapad je pojačao sankcioni pritisak na Moskvu. U Evropi su sve glasniji pozivi na smanjenje zavisnosti od ruskih energetskih resursa.
Prema rečima zamenika premijera Rusije Aleksandra Novaka, embargo će najpre pogoditi evropske potrošače: cene već rastu, a nije isključen veliki deficit naftnih produkata u EU.
Kako je isticao ruski lider Vladimir Putin, politika obuzdavanja i slabljenja Rusije je dugoročna strategija neprijateljskih zemalja, a glavni cilj Sjedinjenih Američkih Država i Evrope je da unište živote miliona ljudi.
Predsednik Rusije Vladimir Putin  - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2022
RUSIJA
Putin: Inflaciju zovu mojim imenom, ali jedino što pokušavaju jeste da sakriju „ono mesto“
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2022
RUSIJA
„Blumberg“: Putin pogodio Evropu u najbolniju tačku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala