- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ukrajinska vojska: Poziv za mobilizaciju se može uručiti na bilo kom mestu pa i u metrou

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaPripadnici ukrajinske vojske na vojnim vežbama u Lavovskoj oblasti
Pripadnici ukrajinske vojske na vojnim vežbama u Lavovskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2022
Pratite nas
Ukrajinski zakon omogućava da se poziv za mobilizaciju uruči na bilo kom prometnom mestu, na primer u metrou, saopštila je pres-služba ukrajinske kopnene vojske.

„Pozivi se uručuju preko nadležnih organa lokalne samouprave, šefove preduzeća, ustanova, organizacija. Pored toga, pozivi se mogu uručiti službenicima teritorijalnih centara za kadrovsku i socijalnu podršku u mestu prebivališta, mestu rada, kao i na ulici, na kontrolnim punktovima i slično. Zakon ne zabranjuje uručenje poziva na bilo kom mestu nakon identifikacije“, navodi se u saopštenju.

Kako je precizirano, prekršitelj koji se ne odazove na poziv u ratno doba može biti kažnjen. Preti mu novčana kazna od 1.700 do 3.400 grivna (od 57 do 114 američkih dolara). Za izbegavanje mobilizacije Krivični zakonik predviđa zatvorsku kaznu od tri do pet godina.
„Nacionalna policija ima pravo da privede vojne obveznike u slučaju kršenja zakona o mobilizacionoj obuci i da ih prebaci u teritorijalne regrutne centre“, naglašava pres-služba ukrajinske kopnene vojske.
U Ukrajini je 24. februara uvedeno ratno stanje i produžavano je na mesečnom nivou. Vrhovna rada je 22. maja produžila ratno stanje i opštu mobilizaciju do 23. avgusta.
Ukrajinska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2022
RUSIJA
„SAD daju novac, Kijev – topovsko meso“: Ukrajina planira da uključi u borbena dejstva milion ljudi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala