- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

U Crnoj Gori obeležen Dan Rusije, ambasador Maslenikov poslao snažnu poruku Podgorici /foto/

© Sputnik / Boban NovovićAmbasador Maslenikov
Ambasador Maslenikov - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2022
Pratite nas
Ambasador Rusije u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov organizovao je večeras na Plavnici prijem povodom Dana Rusije koji se obeležava 12. juna. Maslenikov je tom prilikom izrazio uvjerenje da će se odnosi dve zemlje vratiti u konstruktivne tokove uz poruku Podgorici: Bolje jedan stari nego dva nova prijatelja.
Na prijemu, kom su prisustvovali između ostalog ministar prosvjete Crne Gore Miomir Vojinović, mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i više stranačkih lidera, Maslenikov je podsetio da je Dan Rusije 12. jun postao nacionalni praznik prije 30 godina a prije 20 godina dobio današnji naziv, kako je rekao, kratak i zvučan kao zvono na zvoniku Ivana Velikog u Kremlju.
© Sputnik / Boban NovovićSvečanosti je prisustvovao i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije
Svečanosti je prisustvovao i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2022
Svečanosti je prisustvovao i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije
On je istakao da je 12. jun praznik višenacionalnog naroda, koji uvjek, čak i u najteža vremena, odlikovala sposobnost da misli i postupa nezavisno i samostalno, budući da je otvoren ostalom svijetu na ravnopravnim i uzajamno korisnim osnovama.
„Savremena Rusija je moderna, snažna i samopouzdana država, koja brani svoj suverenitet i prikazuje jedinstvo građanskog društva pred izazovima sa kojima se suočavamo. Danas se obilježava još jedan jubilej, 350 godina od rođenja jednog od najistaknutijih državnika Rusije, cara i imperatora Petra Prvog . Njegova vizija predodredila je razvoj zemlje, ne samo u njegovo doba, nego i nadaleko dalje.Od doba Petra Velikog Rusija je aktivni tvorac svjetske istorije, ne samo učesnik. Upravo na inicijativu cara Petra uspostavljeni su prvi politički kontakti sa Crnom Gorom, pa smo 310 godina tih odnosa obilježili sa vama ovdje prošle godine. Petar Veliki je upućivao ruske oficire u Boku Kotorsku da tu savladaju vještine pomorstva“, naveo je Maslenikov.
© Sputnik / Boban NovovićPlesačice u stilizovanim ruskim kostimima
Plesačice u stilizovanim ruskim kostimima - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2022
Plesačice u stilizovanim ruskim kostimima
Ambasador je ukazao da je i u vrijeme Petra Velikog bilo onih koji nijesu bili zadovoljni da se svjetski poredak mijenja mimo njihove volje i njihovih pravila.
„Ko se danas sjeća šta su tada pisale novine o Rusiji u Parizu, Londonu ili Stokholmu? I kakav je bio tada kurs rublje prema dolaru? Ali svi se sjećaju zaokreta u toku evropske politike nakon Poltave. Rusija i sada, kao prije tri vijeka, stvara istoriju, brani svoje interese, ali i interese saveznika. Nije to jednostavno, to je teško, ponekad bolno, ponekad ne postoji drugi izbor, to izaziva suprotstavljanje, pokušaje zaustavljanja naše zemlje. Ali svi zadaci koje je Rusija postavila biće ispunjeni“, poručio je Maslenikov.
© Sputnik / Boban NovovićAmbasador Vladislav Maslenikov
Ambasador Vladislav Maslenikov - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2022
Ambasador Vladislav Maslenikov
On se posebno osvrnuo na odnose Crne Gore i Rusije.
„Mnogo što se promijenilo u odnosima između Rusije i Crne Gore tokom 311 godina, nešto nabolje, a nešto nažalost ne. Doki smo prije godinu dana, zajedno sa rukovodstvom vlade vaše zemlje pričali o tome šta ujedinjuje naše narode, danas u Podgorici radije prebrojavaju koliko puta je za ovih 311 godina, Crna Gora rekla „ne“ Rusiji“, kazao je ambasador ističući da bi se time jedino mogli pozabaviti pjesnici veličine Puškina, Njegoša, Andreja Gromika.
© Sputnik / Boban NovovićMarko Milačić, lider "Prave Crne Gore" na prijemu
Marko Milačić, lider Prave Crne Gore na prijemu - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2022
Marko Milačić, lider "Prave Crne Gore" na prijemu
Amabasador je rekao na kraju da je uvjeren da će vremenom preovladati politička mudrost i zdravi smisao i da će se odnosi između Rusije i Crne Gore vratiti u konstruktivne tokove u interesu dva naroda. Ambasador je završio svoj govor poslovicom „Bolje jedan stari prijatelj, nego dva nova“.
Večerašnjem prijemu su prisustvovali mitropolit Joanikije, iz vlade Crne Gore samo ministar prosvjete Miomir Vojinović, lideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević, lider Prave Crne Gore Marko Milačić, lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, poslanica DF Jelena Božović, predsjednik Radničke partije Maksim Vučinić, lider Slobodne Crne Gore Vladislav Dajković, lideri opština Budva, Herceg Novi i Tivat, Berana, diplomate...
© Sputnik / Boban NovovićDopisnik Sputnjika u društvu plesačica u stilizovanoj ruskoj nošnji
Dopisnik Sputnjika u društvu plesačica u stilizovanoj ruskoj nošnji - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2022
Dopisnik Sputnjika u društvu plesačica u stilizovanoj ruskoj nošnji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala