- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Skandal u Sloveniji: Falsifikati velikih majstora na izložbi u muzeju, direktor dao ostavku

© AP Photo / Ellen SchmidtAukcija Pikasovih slika i crteža u Las Vegasu
Aukcija Pikasovih slika i crteža u Las Vegasu - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2022
Pratite nas
Direktor Narodnog muzeja Slovenije „Metelkova“ Pavel Car podneo je ostavku posle optužbi da je ta institucija nameravala da organizuje izložbu umetničkih dela poznatih autora, koja su falsifikati.
Kao direktor muzeja sam objektivno odgovoran za grešku koja je naštetila ugledu najveće muzejske ustanove u Sloveniji, zbog čega iskreno žalim, rekao je Car za slovenačke medije. Policija je otvorila istragu o ovom slučaju.
Otvaranje izložbe umetničkih dela iz privatne kolekcije porodice Boljkovac u ljubljanskom muzeju otkazano je u poslednji trenutak kako bi se izbegao skandal budući da su, prema tvrdnjama iskusnih stručnjaka, slike pripisane velikim majstorima „očiti falsifikati“, prenose slovenački mediji.
Muzej je najavio da će na izložbi biti izloženo 16 umetničkih radova iz privatne zbirke obitelji Boljkovac, a reč je o delima „priznatih slikara 19. i 20. veka“, među kojima su Pablo Pikaso, Anri Matis, Pol Sezan, Žuan Miro, Edgar Dega, Tuluz Lotrek, Mark Šagal, Kazimir Maljevič i drugi.
Međutim, poznati slovenački istoričari umetnosti i kritičari tvrde da je reč o „očitim falsifikatima“.
Ekspert za slikarstvo Aleksander Basin kazao je da su slike pogrešno pripisane velikim majstorima slikarstva i da se radi o falsifikatima već na prvi pogled, što bi trebalo da bude jasno i onima koji su upućeniji u slikarstvo, a ne samo stručnjacima.
Sasvim je moguće da se i u Sloveniji nađe poneka grafika vrhunskih evropskih i svetskih slikara, ali ne i njihove originalne slike, a da je reč o originalima vredele bi milijarde evra, prenose slovenački mediji navode kritičara.
Mediji kritikuju direktora muzeja, navodeći da nije stručan za to mesto, jer je po obrazovanju stručnjak za računare, a doktorirao je istoriju.
Kulturni skandal dobio je i političku dimenziju, pošto je Car kadar stranke doskorašnjeg premijera Janeza Janše, a nova vlada Roberta Goloba najavila je proveru i reviziju svih zapošljavanja i napredovanja u rangu javnih službenika i zaposlenih u državnoj upravi u protekle dve godine.
Iz Janšine stranke već su ranije poručili da nova vlast tako najavljuje „kadrovski cunami“, odnosno političku čistku, prenosi Hina.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala