- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska PVO oborila ukrajinski Su-25 i 13 dronova, avijacija uništila centar za obuku plaćenika

© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaOboreni ukrajinski MiG-29 kod Slavjanska
Oboreni ukrajinski MiG-29 kod Slavjanska - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2022
Pratite nas
Oružane snage Rusije uništile su prelaz preko reke Severski Donjec kod Protopopovke, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.
Portparol je naveo da su inžinjerijske jedinice Oružanih snaga Rusije počele sa deminiranjem puteva i šuma Nacionalnog parka Svete gore u oblastima Svjatogorska, Jarove, Studenoka i Sosnove. U protekla 24 sata otkriveno je i uništeno 126 eksplozivnih naprava različitih tipova koje su postavili ukrajinski neonacisti, uključujući 54 protivtenkovske mine.
Visokopreciznim raketama su tokom proteklog dana uništena dva komandna mesta, protivvazdušni raketni sistem „Osa AKM“, skladište municije, 23 područja koncentrisanja ljudstva i vojne tehnike Oružanih snaga Ukrajine.
On je dodao da je ruska avijacija uništila 18 područja koncentrisanja ljudstva i vojne tehnike Oružanih snaga Ukrajine. Vazdušnim udarima uništeno je više od 200 pripadnika ukrajinskih snaga, pet tenkova, dva višecevna bacača raketa „Grad“, kao i skladište raketnog i artiljerijskog oružja u LNR.
U napadima visokopreciznih vazdušnih raketa na područje naselja Novograd-Volinski u Žitomirskoj oblasti uništen je centar za obuku Oružanih snaga Ukrajine, gde su obučavani i koordinisani strani plaćenici.
Ruski PVO sistemi oborili su avion Su-25 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva kod sela Mazanovka. Takođe je oboreno 13 ukrajinskih bespilotnih letelica, presretnuta ukrajinska balistička raketa „Točka U“ i oborene su dve rakete sistema „Smerč“, istakao je Konašenkov.
Raketne snage i artiljerija uništile su 56 komandnih mesta, 127 vatrenih položaja artiljerijskih jedinica Oružanih snaga Ukrajine, kao i 273 područja koncentrisanja ljudstva i vojne tehnike.
U napadima u tokom protekla 24 časa uništeno više od 300 pripadnika ukrajinskih snaga, sedam oklopnih vozila, dva višecevna bacača raketa „Grad“, 12 topova i minobacača, 24 specijalna vozila i skladište goriva za vojnu tehniku.
Od početka specijalne vojne operacije uništeno je: 193 aviona, 130 helikoptera, 1.163 bespilotnih letelica, 336 sistema PVO, 3.471 tenkova i drugih borbenih oklopnih vozila, 493 višecevna bacača raketa, 1.834 topova i minobacača i 3.512 jedinica specijalnih vojnih vozila.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala