- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rostov na Donu: FSB privela pripadnike islamističke organizacije

© COS FSB RF / Uđi u bazu fotografijaPripadnik FSB Rusije
Pripadnik FSB Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2022
Pratite nas
Pripadnici Federalne službe bezbednosti Rusije (FSB) priveli su u Rostovu na Donu 13 islamista iz ćelije Hizb el Tahrir el Islami (zabranjene u Rusiji), koji su vrbovali muslimane po nalogu emisara terorističke organizacije iz Ukrajine.
„Federalna služba bezbednosti Ruske Federacije je u gradu Rostovu na Donu neutralisala tajnu ćeliju međunarodne terorističke organizacije… Hizb el Tahrir el Islami… koju čini 13 državljana zemalja centralnoazijskog regiona“, navodi se u saopštenju.
FSB dodaje da su oni na tajnim sastancima, uz koordinaciju emisara u Ukrajini, širili terorističku ideologiju u Rusiji, vrbovali državljane Rusije od lokalnih muslimana i radnih migranata.
U mestima prebivališta privedenih islamista zaplenjeni su propagandni materijal, sredstva komunikacije i elektronski mediji koji su se koristili za terorističke aktivnosti.
Protiv organizatora istražni organi pokrenuli su krivični postupak.
Partija islamskog oslobođenja (Hizb el Tahrir el Islami) je proglašena za terorističku u brojnim zemljama sveta, a u Rusiji je njeno delovanje zabranjeno odlukom Vrhovnog suda Ruske Federacije iz 2003. godine. Cilj organizacije je da eliminiše nemuslimanske vlade i uspostavi islamsku vlast u svetskim razmerama stvaranjem „svetskog islamskog kalifata“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala