- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Otvoreni Balkan se neumoljivo širi - i jedini funkcioniše u regionu

© Sputnik / Lola ĐorđevićOtvoreni Balkan
Otvoreni Balkan - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2022
Pratite nas
Otvoreni Balkan je pokazao da je mehanizam za saradnju koji se neumoljivo širi. On nije alternativa za pristupanje Evropskoj uniji, ali jeste praktično jedini mehanizam koji sada funkcioniše u regionu, kada je politika proširenja EU u zastoju i omogućava da zemlje regiona ostvare svoje interese, ocena je diplomate Zorana Milivojevića.
Dvodnevni samit regionalne inicijative Otvoreni Balkan u Ohridu, kome su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijeri Severne Makedonije i Albanije, Dimitar Kovačevski i Edi Rama, kao i, u svojstvu posmatrača, premijer Crne Gore Dritan Abazović i Zoran Tegeltija, predsedavajući Saveta ministara BiH, završen je u pozitivnoj atmosferi uz potpisivanje niza sporazuma.

Otvoreni Balkan se neumoljivo širi

Diplomata u penziji Zoran Milivojević ocenjuje da interes koji je pokazan za inicijativu Otvoreni Balkan govori sam za sebe o njenoj uspešnosti.
„Prisustvo predstavnika BiH i Crne Gore pokazuje sav smisao i svu oportunost tog cilja ali i da je Otvoreni Balkan praktično jedini mehanizam koji sada funkcioniše u regionu. Interesantno je da su ova dva dana na Ohridu bila dva najpozitivnija dva dana u Evropi u ovom trenutku koja je opterećena rusko-ukrajinskom krizom i svim onim posledicama koje iz te krize proizilaze na političkom, ekonomskom i svakom drugom planu,“ naglašava Milivojević.
Drugim rečima, napominje on, Otvoreni Balkan je pokazao da se radi o mehanizmu za saradnju, koji je ne samo efikasan već i da ima cilj i opravdanost.
„On se praktično neumoljivo širi, o čemu govori učešće crnogorskog premijera. To znači da i u Crnoj Gori sazreva svest da je to jedan pozitivan proces i da Podgorica treba da mu se priključi. Jer on nije alternativa za pristupanje Evropskoj uniji, ali jeste proces koji, kad je politika proširenja EU u zastoju, omogućava da zemlje u regionu ostvaruju svoje interese i da ne provode samo vreme u čekanju budućnosti koja je potpuno neizvesna,“ kaže Milivojević.

Inicijativa ima podršku i Rusije, i Amerike

Isto važi i za BiH, dodaje on, gde ostaju političke smetnje za koje smatra da će vremenom biti prevaziđene jer ono što nudi Otvoreni Balkan kao nešto što omogućava saradnju zemalja u regionu, predstavlja nezaustavljiv proces.
„Zanimljivo je da su veliki interes pokazale SAD, ne samo direktnim izjavama i podrškom i na zvaničnom nivou iz Vašingtona preko preko njihovog specijalnog izaslanika Gabrijela Eskobara, već i samim učešćem američkog ambasadora iz Beograda Kristofora Hila na ovom skupu. Dakle, Amerika ne samo da podržava Otvoreni Balkan nego i smatra da Beograd ima posebno mesto u ostvarivanju tog procesa i realizaciji njegovih ciljeva. Podrška je naravno došla i iz Ruske Federacije a to pokazuje da Otvoreni Balkan ima najširu moguću podršku,“ uveren je Milivojević.
Ovi susreti su, napominje on, otišli i korak dalje što govori da se saradnja sa ekonomskog plana širi i na druge oblasti.
„U tom smislu su potpisani i novi sporazumi koji se tiču turizma, otvaranja tržišta rada, priznavanja diploma što vodi ka produbljivanju saradnje u svim onim sferama koja se tiču i socijalnog aspekta, i svega onoga što, treba to reći, leži u osnovi ideologije i strategije EU. To su one četiri slobode - kretanja ljudi, ideja, kapitala, roba i usluga. Dakle, to je nešto što je u funkciji i pristupnih pregovora i nešto što omogućuje njihovu bržu prohodnost,“ objašnjava sagovornik Sputnjika.

Racionalni koncept saradnje u regionu

Prema njegovim rečima, ako se sve sabere, važno je da se pokazalo da Otvoreni Balkan relaksira političke odnose u regionu. O tome, kako kaže, najbolje svedoči odnos Tirane i Beograda koji je godinama bio zategnut.
Milivojević je uveren i da će privremena administracija u Prištini uskoro uvideti da Otvoreni Balkan nije ničiji politički projekat već racionalan koncept saradnje u regionu.
REGION
Lideri regiona u Ohridu poručili: „Otvoreni Balkan“ je za sve građane, pojačati saradnju
Dritan Abazović - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2022
REGION
Abazović: Prva zvanična poseta Srbiji 29. juna
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2022
SRBIJA
Kurti: Nema „Otvorenog Balkana“ dok ne bude „šest država”
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala