- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Ne jedite prve lubenice u sezoni

Pratite nas
Na pijacama i u prodavnicama već su se pojavile prve ovogodišnje lubenice. Osim visoke cene, postoji i još jedan problem s njima.
Naime, ovo voće na početku sezone uglavnom sadrži veliku količinu nitrata koji se koriste za brzo dozrevanje plodova. Nitrat u malim količinama nije štetan za zdravlje, ali ako se stalno unosi u organizam, može izazvati trovanje koje rezultira mučninom, povraćanjem i bolovima u trbuhu, prenosi portal Dnevno.
„Hronične bolesti mogu se pogoršati kod ljudi koji unose nitrate u velikim količinama, a ako već imaju problema s digestivnim traktom, mogu očekivati negativne posledice. Ista je situacija i s upalnim bolestima creva”, kažu stručnjaci.
Zbog svega toga rane lubenice se ne preporučuju deci, osobama s alergijskim bolestima i onima sa slabim imunitetom, kao što su pacijenti na hemoterapiji.
Ipak, nisu sve lubenice pune nitrata. Nađete li one koje se uzgajaju u stakleniku, tamo se stvaraju uslovi za brže dozrevanje nego na „otvorenom”, zbog čega nema potrebe za korišćenjem nitrata.
Voće - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2021
Šta je zdravije, lubenica ili dinja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala