- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov reagovao na pozive Kijeva da ga Zapad „naoruža do zuba“

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaMinistar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2022
Pratite nas
Kijev je dužan da prestane da odugovlači proces izvoza ukrajinskog žita, a pozivi Zapadu da ga „naoruža do zuba“ su kontraproduktivni, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.
Prema njegovim rečima, ruska vojska je spremna da osigura bezbedne koridore za sve teretne brodove koji čekaju da isplove iz crnomorskih luka, ali pod uslovom da Ukrajinci uklone mine iz priobalskog pojasa koji je pod njihovom kontrolom.
„Smatram da je vrlo pozitivno to što naše turske kolege pokušavaju da ubede Kijev da prestane da odugovlači taj proces. Nadam se da će Ukrajinci postati svesni da nema alternative za rešavanje tog pitanja upravo na osnovi koja je jasna, razumna i objektivna“, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare nakon susreta s jermenskim kolegom u Jerevanu.
Šef ruske diplomatije je dodao da se nada da će Kijev prestati da traži izlaz iz situacije tako što zahteva od Zapada da ga „naoruža do zuba“, uključujući isporuke protivbrodovskih sistema kojima, kako govore ukrajinski zvaničnici, nameravaju da deluju protiv brodova Crnomorske flote Rusije.
Prema rečima Sergeja Lavrova, neophodno je odustati od takve retorike i od „podgrevanja strasti u medijskom prostoru“ i umesto toga se baviti konkretnim delima.
To što Zapad podstiče militarističko raspoloženje Kijeva ničemu dobrom ne vodi, ocenio je Lavrov.

Nema sumnje da će Baku i Jerevan normalizovati odnose

Govoreći o odnosima Jermenije i Azerbejdžana, ruski ministar je istakao da nema sumnje da će konačan dogovor o normalizaciji tih odnosa biti postignut.
„Naši lideri su se tri puta sastajali radi rešavanja praktičnih pitanja u vezi s okončanjem sukoba, normalizacijom odnosa... Možda bismo voleli da taj tempo bude brži, ali proces, ipak, teče i postižu se suštinski pozitivni rezultati, koji su za sada još privremeni“, rekao je Lavrov i dodao da nema sumnje da će biti postignut i konačni sporazum.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala