Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Dekan Arhitektonskog fakulteta u Beogradu dao izjavu u policiji

CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/Novakno1 / Arhitektonski fakultet u Beogradu
Arhitektonski fakultet u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2022
Pratite nas
Dekan Arhitektonskog fakulteta u Beogradu Vladimir Lojanica danas je u svojstvu građanina dao izjavu u policiji u vezi sa svojim saznanjima povodom prijava studentkinja i studenata da ih profesor tog fakulteta vređa i uznemirava koristeći se seksualnim konotacijama, potvrđeno je Tanjugu u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.
Dekan arhitektonskog fakulteta izjavu je u policiji dao samoinicijativno. Sutra je planirano uzimanje izjave od sekretara fakulteta, a u ponedeljak fakultetskog poverenika za ravnopravnost.
Nakon toga, očekuje se da policiji iskaze daju i devojke koje se smatraju oštećenim.
Povereniku za ravnopravnost do sada je više desetina devojaka podnelo interne prijave za uznemiravanje nakon javnog poziva dekana da to učine.
Policija uzima izjave po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu u cilju prikupljanja svih neophodnih podataka i obaveštenja radi utvrđivanja postojanja nekog krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti.
Tužilaštvo je u ponedeljak formiralo predmet povodom medijskih objava u vezi sa navodima studentkinja i studenata Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, koji su objavljeni na društvenoj mreži Instagram i odmah dalo nalog policiji za postupanje.
Po prijemu izveštaja od policije, Više javno tužilaštvo u Beogradu će blagovremeno obavestiti javnost o daljem postupanju.

Služba ombudsmana sa upravom fakulteta

Stručna služba Zaštitnika građana obaviće konsultativni razgovor sa upravom Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, u okviru ispitnog postupka povodom prijava studenata za polno uznemiravanje od strane zaposlenih.
Kako je danas saopštio Zaštitnik građana, nakon primljenog izjašnjenja Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, ombudsman će u sklopu ispitnog postupka koji je pokrenuo nad radom tog fakulteta, u prostorijama fakulteta obaviti neposredan uvid u postupanje ustanove povodom prijava studenata za potencijalno polno uznemiravanje od strane zaposlenih.
Trenutno Zaštitnik građana proverava da li su svi fakulteti imenovali poverenike za ravnopravnost pri univerzitetima koji imaju usvojen Pravilnik o sprečavanju i zaštiti od seksualnog uznemiravanja.
Pored državnih, provera će se odnositi i na privatne fakultete, navodi se u saopštenju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala