- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Antonov: Odluke Arktičkog saveta bez Rusije su nelegitimne

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaAmbasador Rusije u SAD Anatolij Antonov
Ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2022
Pratite nas
Rusija je zabrinuta zbog planova da se obnovi rad Arktičkog saveta bez njenog učešća i upozorava da će odluke donete u takvom formatu biti neligitimne, izjavio je ruski ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama Anatolij Antonov.
Rad savet je obustavljen 3. marta zbog događaja u Ukrajini. Kanada, Danska, Finska, Island, Norveška, Švedska i SAD juče su objavile da nameravaju da obnove rad saveta u ograničenom režimu – u okviru projekata koji ne predviđaju učešće Rusije.

„Ovakav korak ne može a da ne izazove zabrinutost ne samo Rusije kao aktuelnog predsedavajućeg saveta, nego i cele međunarodne zajednice, zainteresovane za dalji održivi razvoj tog regiona. Konstatujemo da ovaj jedinstveni format međudržavne saradnje nastavlja sa politizacijom“,istakao je Antonov.

Diplomata je naglasio da su odluke u okviru Arktičkog saveta, a bez učešća Rusije nelegitimne i krše princip konsenzusa, propisan njegovim osnivačkim dokumentima.
Ranije je ambasador za posebne naloge Ministarstva spoljnih poslova Rusije, predsednik Komiteta visokih zvaničnika Arktičkog saveta Nikolaj Korčunov upozorio da će pauza u radu Arktičkog saveta dovesti do porasta bezbednosnih rizika u regionu. Prema njegovim rečima, „brzo obnavljanje rada Arktičkog saveta u punom formatu, nesumnjivo, odgovara interesima ne samo arktičkih država, već i međunarodne zajednice uopšte“.
Arktički savet je osnovan 1996. godine na inicijativu Kanade u cilju saradnje u oblasti očuvanja životne sredine i obezbeđenja održivog razvoja polarnih regiona. U njegov sastav, pored Kanade, ulazi još sedam arktičkih država: Rusija, SAD, Danska, Island, Norveška, Finska i Švedska.
Pripadnici jedinice za specijalne namene Ruske Federacije u oblasti Severnog pola - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2022
RUSIJA
Rusija upozorava: Ulaskom Švedske i Finske u NATO Arktik se pretvara u poprište vojnih operacija
Arktik - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2022
RUSIJA
Rusija: Postoje rizici od slučajnih sukoba sa snagama NATO na Arktiku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala