- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Anketa pokazala: Stanovnici Hersonske oblasti saglasni da uđu u sastav Rusije

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaStela na ulazu u Herson
Stela na ulazu u Herson - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2022
Pratite nas
Sociološka istraživanja pokazuju da postoji želja stanovnika Hersonske oblasti da uđu u sastav Rusije, izjavio je šef vojno-civilne administracije regiona Vladimir Saldo za televiziju „Rosija 24“.

„U skladu sa tim istraživanjima, koje su sproveli sociolozi, vidimo da je većina stanovnika saglasna da uđe u sastav Rusije i da se region naziva Hersonska oblast, kako je to još od ukaza Katarine Velike o osnivanju grada Hersona i gubernije bilo naznačeno“, rekao je on.

Saldo je naveo da su trenutno u toku konsultacije sa pravnicima i predstavnicima ruskih vlasti povodom referenduma.

„Sve će biti sprovedeno u apsolutno zakonitoj i pravnoj formi. Nećemo dati vremensku odrednicu, ali ćemo se spremiti za taj događaj“, zaključio je Saldo.

Ranije je Kiril Stremousov zamenik Vladimira Salda izjavio da je plan da se referendum o ulasku Hersonske oblasti u sastav Rusije bude sproveden tokom ove godine i da je odluka o tome doneta.
On je podvukao, da to trenutno nije najprioritetniji zadatak za rukovodstvo oblasti. Pojasnio je da vlasti pre svega rade na povećanju socijalnog i ekonomskog razvoja regiona od koga zavisi kvalitet života stanovnika.
Ruska vojska je tokom specijalne operacije Ukrajine preuzele kontrolu nad celom Hersonskom oblasti na jugu zemlje i azovskim delom Zaporoške oblasti. U regionima su formirane civilno-vojne uprave, počelo je emitovanje ruskih TV kanala i radija i obnavljaju se trgovinske veze sa Krimom.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Voennoslužaщiй RF v BTR 82 v Armяnske - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2022
RUSIJA
Lokalne vlasti: U Hersonskoj oblasti biće sproveden referendum o prisajedinjenju Rusiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala