Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Zmije plaše Beograđane

© Sputnik / Ivana AntićPoskok
Poskok - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2022
Pratite nas
Visoke temperature koje su tokom prethodnih sedmica zapljusnule prestonicu izmamile su zmije iz skloništa. Stanovnici glavnog grada tako su ove gmizavce viđali u svim delovima grada, na periferiji, ali i bliže centru.
Osim toga, nenajavljene goste krajem prošle sedmice imali su i đaci OŠ „Pavle Savić“ u Mirijevu, gde su se u dvorištu ove osmoletke pojavila dva smuka. A u aprilu, braon gmizavac je „posetio“ i okolinu OŠ „Branislav Nušić“ na Voždovcu.
Da je u prestonici primetan nešto veći broj zmija potvrdio je direktor JKP „Veterina Beograd“ Budimir Grubić.
„Toplo vreme za ovo doba godine i period suše uticao je da zmije izađu na površinu. Imamo ih nešto više, jer što su više temperature, to je aktivnost zmija veća. Inače, situacija sa pojavom gmizavaca u Beogradu ne razlikuje se trenutno mnogo u odnosu na prethodne godine“, objašnjava Grubić.
Prema njegovim rečima, zmija su u prethodnom periodu bile primećene na Avali, potezu ka naselju Trešnja, zatim u priobaljima reka, Višnjici, kao i u centru, na Dorćolu.
„Preporuke za građane su iste kao i uvek. Ako primete gmizavca ne treba da ga diraju već odmah treba da pozovu ‘Zoohigijenu‘,“ ističe Grubić, prenose Novosti.
Kako su ranije objašnjavali stručnjaci, u ovom periodu ima ih i u urbanijim delovima prestonice jer su krenule u potragu za hranom, a pošto imaju odličan njuh mogu da osete „namirnice“ gde god da se nalaze. Osim toga, sa periferije u srce grada zmije umeju da doputuju i u automobilima jer se uvuku pod haubu četvorotočkaša. Tako je početkom maja prošle godine stanare Kosovske ulice iznenadila zmija koju su pronašli unutar zgrade.
Zmija - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2022
DRUŠTVO
Kako držati zmije na udaljenosti: Jednostavan trik uz pomoć sredstva koje svi imaju u kući
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala