Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Problem za Srbiju što jedino tankerima možemo da dopremimo rusku naftu do „Janafa“

© Sputnik / Vladimir Pesnя / Uđi u bazu fotografijaPožar i eksplozije na ruskom tankeru
Požar i eksplozije na ruskom tankeru  - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2022
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je za našu zemlju problem što jedino tankerima možemo da dopremimo rusku naftu do hrvatskog naftovoda „Janaf“, a da je šestim paketom sankcija upravo to zabranjeno.
Vučić je to rekao odgovarajući na pitanja novinara na Samitu Otvoreni Balkan u Ohridu, koja su se odnosila na to da ne bi bio problem kada bi Srbija imala cevovod kao što Mađarska ima „Družbu“ i na zabranu transporta ruske nafte tankerima.
„Mi možemo samo tankerima da dopremamo naftu do Rijeke, a onda odatle do NIS-a", istakao je Vučić.
Vučić je dodao da umesto toga možemo samo da dobijamo iračku naftu preko naftovoda Kirkuk.
Kaže da će, prema nekim predviđanjima, nafta poskupeti čak na 150 ili 170 dolara po barelu, ali da će na to uticati i velika potrošnja.
„Videćemo šta će sledeći paketi sve da zabrane, moramo i o tome da vodimo računa“, naveo je Vučić.
Istakao je da našu rafineriju drže Rusi i upitao šta ako se pokvari neki deo koji mora da se uveze iz Amerike, a oni to ne daju i dodao da i o tome treba razmišljati.
„Čekamo da vidimo i kako ćemo velike helikoptere za požare da dobijemo, to su najbolji helikopteri na svetu, da li će nam dati da ih uvezemo...“, naveo je Vučić.
Predsednik Srbije rekao je u Ohridu da nas sve čeka jedna od najtežih zima, ali da nema razloga za paniku, već za rad, te je predložio da se uspostave radne grupe kako bi zemlje regiona mogle međusobno da se pomažu.
Vučić je rekao da Srbija ima najviše hrane i dobro je da može da pomogne svima u regionu, da budu sigurni da im neće nedostajati osnovne životne namirnice, kao što su žitarice, brašno, ulje, šećer.
Rekao je da može da bude problem u vezi hrane zbog spekulativnih radnji, niskih cena.
„Da bismo sve umeli da rešavamo kao potencijalni problem važno je da formiramo radne grupe, a ne da damo ulje pa se ono pojavi u Turskoj ili Holandiji, brašno u Italiji. To ne bi bilo fer prema nama, jer smo i mi mogli da prodajemo po višoj ceni. Važno je da svim građanima obezbedimo da ima dovoljno hrane“, objasnio je Vučić.
Rekao je da već sada svi sa užasom gledaju šta će da se događa oko energetike. On je objasnio kako bi najgori scenario bio da se iz bilo kog razloga prekine dotok ruskog gasa u Evropu i da Srbija ne može da uvozi rusku naftu.
Vučić je naglasio da u nedostatku gasa cena električne energije skače za 320 do 350 evra po megavatu, da neće u tom slučaju biti struje nigde, pa nema ni odakle da se uzme.
„Kada nema gasa, gasne elektrane ne mogu da rade, ne mogu termoelektrane da se snabdeju. Umesto toga morate da proizvedete nove megavate, a ne možete da iskopate dovoljno uglja. U tom slučaju bi se pomagali“, objasnio je on.
Kao primer naveo je da sa Crnom Gorom Srbija ima velike hidropotencijale, što je važno za balansiranje energije, da može da se pravi električna energija tokom zime.
Severna Makedonija, prema njegovim rečima, treba da gradi na Vardaru velike hidro-kapacitete u budućnosti, a Srbija je spremna da razmotri da to bude rađeno zajedno.
„Milion stvari ima oko kojih možemo da razgovaramo. Niko od nas nije samodovoljan. Svi smo sa različitih strana i zbog različitih stvari u problemu i to ne svojom krivicom. Biće jedna od najtežih zima. Ali nije razlog za paniku, već za rad“, podvukao je on.
Vučić je istakao da će ključni faktor biti finansije.
„Kako da finansiramo to sve. Ako kupujete milion kubnih metara gasa po ceni od 5.000 dolara, to bi bilo pet miliona dolara dnevno. Ko će to da plati. Zato sada u naša skladišta upumpavamo gas da bi nešto sačuvali. Neko će da pita što trošite pare sada? Zato što nećemo imati ništa ako to ne uradimo“, objasnio je on, preneo je Tanjug.
Šesti paket antiruskih sankcija i kako će se on odraziti na globalno, evropsko i srpsko tržište naftnih derivata bio je tema emisije „Energija Sputnjika“:
Dalekovodi - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2022
SRBIJA
Beograd će ponuditi Prištini struju za lignit sa KiM
Otvoreni Balkan u Ohridu - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2022
REGION
„Ako hoćete dođite, ako nećete ne morate“: Vučićeva poruka Abazoviću i Tegeltiji /foto/
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala