Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

U Ohridu potpisano više sporazuma između Srbije, Makedonije i Albanije

Pratite nas
Na samitu Otvoreni Balkan u Ohridu ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, ministarka kulture Severne Makedonije Bisera Kostadinovska-Stojčevska i ministarka kulture Albanije Elve Margariti potpisale su Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti kulture na Zapadnom Balkanu.
Ministri kulture Memorandum su potpisali u nameri da se proširi regionalna saradnja, podstakne kulturni razvoj i ulaganje u sektor umetnosti i kulture i zapošljavanja umetnika na ZB.
Imajući u vidu značaj mobilnosti umetnika kako bi se obezbedio kulturni napredak i prosperitet, a sa namerom da se proširi postojeća saradnja između zemalja u oblasti umetnosti i kulture, potpisivanjem Memoranduma iskazana je spremnost za otvorenom saradnjom sa ostalim zapadno-balkanskim učesnicima i njihovim uključivanjem u ovaj Memorandum u cilju promovisanja produktivne saradnje u oblasti kulture u regionu.
Svrha ovog Memoranduma je stvaranje uslova za olakšavanje, proširenje i produbljivanje institucionalne saradnje u oblasti kulture, a zemlje potpisnice razmotriti će uspostavljanje Rezidencijalnih programa kako bi umetnicima i profesionalcima obezbedili uslove za produženo vreme boravka, korišćenje prostora i resursa za rad, pojedinačno ili u grupama, u njihovim stručnim oblastima.
Zemlje potpisnice će promovisati regionalnu mobilnost umetnika i stručnjaka, integrisati pot-programe, kao i regionalne politike saradnje u oblasti umetnosti i kulture, osmišljene da podrže, između ostalog, razmenu iskustava, umrežavanje i promociju kulture i umetnosti umetnika Zapadnog Balkana na međunarodnom planu.
Memorandum predviđa podsticanje mobilnosti umetnika, a zemlje potpisnice nastojaće da integrišu projekte, platforme ili mreže saradnje između njih i evropskih zemalja i da podstiču međusobnu realizaciju zajedničkih kulturnih programa.

Potpisan sporazum za priznavanje diploma

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Severne Makedonije i Albanije Dimitar Kovačevski i Edi Rama potpisali su u Ohridu Sporazum o saradnji na Zapadnom Balkanu u oblasti međusobnog priznavanja diploma i naučnih ocena izdatih na visokoškolskim ustanovama i drugim ovlašćenim institucijama.

Potpisani memorandumi o saradnji u turizmu i poreskih službi

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tajana Matić potpisala je danas na samitu Otvoreni Balkan u Ohridu Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti turizma između naše zemlje, Albanije i Severne Makedonije.
Direktorka Poreske uprave Srbije potpisala je Memorandum o razumevanju o saradnji poreskih uprava na Zapadnom Balkanu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala