- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Trčanje pred rudu: Crna Gora gasi ruske medije i prije EU

© Sputnik / Sergey Pyatakov / Uđi u bazu fotografijaŽenщina s rebenkom smotrяt translяciю prяmoй linii s prezidentom Rossii Vladimirom Putinыm
Ženщina s rebenkom smotrяt translяciю prяmoй linii s prezidentom Rossii Vladimirom Putinыm - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2022
Pratite nas
Crna Gora je prethodnog vikenda isključila ruske kanale koji su ušli u šesti paket sankcija Evropske unije, ali i one koji nisu njime obuhvaćeni, rekao je ambasador Rusije u Crnoj Gori Vladislav Maslenjikov.
Poslanica Demokratskog fronta Jelena Božović kaže za Sputnjik da gašenje ruskih kanala predstavlja klasičnu cenzuru medija.

Gašenje ruskih medija obesmišljava slobodu izražavanja

„Vlast u Crnoj Gori se bespogovorno u kontinuitetu pridružuje sankcijama koje Evropska unija donosi Rusiji. Sankcije koje se odnose na ukidanje i zabranu medija ugrožavaju slobodu izražavanja. Novo ukidanje ruskih medija u Crnoj Gori je neprihvatljivo, tim prije što su ukinuti i TV kanali koji nisu obuhvaćeni 6. paketom mjera koje je propisala EU. Ovim činom građanima se uskraćuje pravo na pristup informacijama kako bi se jednostranim izvještajima i medijskim prikazima iz Ukrajine širila mržnja prema Rusiji i ruskom narodu. Borba protiv dezinformacije i borba za slobodu medija i slobodu izražavanja ovakvim činom je potpuno obesmišljena,” ističe Božovićeva.

Izbaciće i slovo „R“, stideće ih se potomci

Ivan Milošević, sekretar Udruženja novinara Crne Gore, kaže za Sputnjik da kako je krenulo aktuelna vlast u Crnoj Gori izbaciće i slovo „R“ iz azbuke, a kako ironično kaže, očekuje i da se postave brane na moru, kao i nebeske zavjese, koje će sprečavati dolazak riba i ptica iz ruskih mora.
„U odnosu na to zabrana nekoliko ruskih kanala u Crnoj Gori i nije neka vijest, niti ona treba nekoga posebno da uzbuđuje. Aktuelna vlast u Crnoj Gori toliko je pokorna Zapadu, pa radi i ono što Zapad od njih i ne traži. Oni bolje od EU znaju kakve se sankcije pripremaju Rusiji, pa ih uvode i prije nego što se one objave. Ovako pokorne vlasti Crna Gora ne pamti, a svi oni koji u njoj učestvuju imaće sa čime da izađu pred unuke i ostale nasljednike. Garant da će se njihovi nasljednici stidjeti svega ovoga što radi aktuelna vlast na čelu sa URA, SNP i DPS. A dok sve ovo ne prođe ne preostaje nam ništa drugo nego da pažljivo bilježimo sva nepočinstva aktuelne vlade i Milovih Crnogoraca prema Rusiji, zemlji bez koje Crna Gora ne bi postojala kao nezavisna država, a Crnogorci se ne bi zvali Crnogorci, nego bi se drugačije zvali. Valjda će jednom i zbog toga morati da se odgovara. Treba biti strpljiv i bilježiti aktuelne rusofobne anegdote današnjih javnih i tajnih vladara ove nesrećne zemlje. Današnja se tiče medija koja veze nema sa medijima i slobodom novinarstva. Naprotiv”, ističe Milošević za Sputnjik.
Evropska unija uvela je sankcije protiv Rusije koje podrazumevaju zabranu emitovanja ruskih TV kanala „Rusija RTR/RTR Planeta“, „Rusija 24“ i „TV centar – Međunarodni“.
„U Crnoj Gori su proteklog vikenda ugasili ruske kanale koji su u šestom paketu antiruskih sankcija EU. To je urađeno bez formalnog rešenja crnogorske vlasti o priključivanju tom paketu. Takva odluka nije doneta, ili bar nije objavljena“, rekao je ambasador za TV kanal „Rusija 24“. Maslenjikov je dodao da su u Crnoj Gori isključeni i ruski Prvi kanal i kanal „Pobeda“, koji nisu obuhvaćeni EU sankcijama.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala