- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Stiže ciklon: RHMZ izdao hitno upozorenje, moguće jake nepogode

© Tanjug / JAROSLAV PAPOlujni oblaci nad poljem suncokreta
Olujni oblaci nad poljem suncokreta - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2022
Pratite nas
Republički hidrometeorološki zavod Srbije izdao je upozorenje na mogućnost vremenskih nepogoda sa gradom i obilnim pljuskovima na teritoriji Srbiji, koje važi od danas do 11. juna.
„Pljuskovi i grmljavine koji se očekuju danas i sutra (8. i 9. juna 2022.) lokalno će biti praćeni gradom, jakim vetrom i količinom padavina većom od 20 milimetara za kratko vreme. U petak i subotu (10. i 11. juna 2022.) padavine će se intenzivirati, pa se mestimično očekuje od 30 do 60 milimetara kiše za 24 sata“, saopšteno je iz RHMZ.
U Banatu, Sremu, zapadnoj Srbiji, Šumadiji, jugoistočnoj i jugozapadnoj Srbiji i na Kosovu i Metohiji na snazi je narandžasti meteo-alarm, koji označava opasno vreme.
U ostalim delovima zemlje uključen je žuti meteo-alarm, što znači da vreme može biti opasno.
Prognostičar Marko Čubrilo objavio je na svom Fejsbuk profilu da će od danas do vikenda, pod uticajem visinskog ciklona, biti svežije i veoma nestabilno.
„U sredu će se nestabilnosti u talasima širiti sa jugozapada ka istoku i severoistoku regiona donoseći kišu, grmljavinu, a lokalno može biti i vremenskih nepogoda. Najmanje nestabilnosti nad istokom i jugoistokom Srbije ali se posle podne i uveče i tamo očekuje veoma nestabilno vreme. U naredna dva dana (četvrtak i petak) nestabilno uz česte grmljavinske pljuskove, a biće uslova i za vremenske nepogode. S obzirom da ćemo se tih dana nalaziti pod uticajem visinskog ciklona razvijanje nestabilnosti će biti nepredvidivo i za kratko vreme će dolaziti do formiranja snažnih kumulonimbusnih sistema koji će zbog slabog visinskog strujanja na manjem prostoru dati veoma jaku kišu, grad i jako nevreme, dok će samo malo dalje verovatno biti suvo ili uz slab pljusak“, napisao je on.
Čubrilo je upozorio da je moguća pojava izlivanja vode iz bujičnih tokova na lokalnom nivou, u predelima gde vremenske nestabilnosti budu najjače, ali da nema opasnosti od poplava na širem prostoru.
„Posle 12. 6. visinski ciklon bi odmakao na istok tako da bi uz stabilizaciju atmosfere došlo i do otopljenja. Narednih dana malo svežije uz maksimume od 18 do 24 stepeni Celzijusa, dok se posle 12. 6. očekuju maksimumi od 23 do 29 stepeni Celzijusa. Oko 16. 6. je moguće još jedno prolazno osveženje, dok bi zatim moglo uslediti novo otopljenje“, navodi Čubrilo.
Za Sputnjik je nedavno o prognozama za leto govorio meteorolog Nedeljko Todorović:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala