- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Ruska ambasada u BiH o odluci Šmita: Besramno zadiranje u tuđi novčanik

© Foto : Sputnjiku ustupio Filip FićovićZastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu.
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2022
Pratite nas
Ruska ambasada u BiH reagovala je danas na odluku tzv. visokog predstavnika u BiH o finansiranju opštih izbora u toj zemlji, navodeći da „nikada do sada međunarodni zvaničnici nisu tako besramno zadirali u tuđi novčanik“.
„Što se tiče suštine zadnje od njih koja se odnosi na održavanje izbora – poslednja granica cinizma je prevaziđena. Nikada do sada međunarodni zvaničnici nisu tako besramno zadirali u tuđi novčanik. Iako se, iskreno govoreći, ova akcija organski uklapa u piratsku logiku kolektivnog Zapada, što jasno pokazuju nezakonita ograničenja prema Rusiji“, navodi se u objavi Ambasade na Fejsbuku.
Dodaje se i da apsurdnost postupanja Šmita naglašava činjenica da su stranke u BiH išle ka kompromisu po ovom pitanju.
„Štaviše, bilo je konkretnih predloga za prevazilaženje nastale situacije. Ali opet je prevladala gruba sila koja je namerno destabilizovala situaciju u BiH“, navodi se u saopštenju.
Ambasada Rusije u BiH potvrđuje potrebu da same bosanskohercegovačke strane dođu do rešenja o svim ključnim pitanjima, da nema alternative dijalogu i kompromisu, uključujući i parametre organizacije istinski slobodnih i demokratskih izbora, za koje postoje potrebni pravni mehanizmi.
Nećemo se iznenaditi ako politička linija tzv. međunarodne zajednice dovede do toga da će, „umorna od svojevoljnosti Bosanaca i Hercegovaca“, sama „izabrati“ lokalne predstavnike u strukturama vlasti u vlastitu sliku i priliku. I to će biti apoteoza zapadnog „demokratskog“ upravljanja Bosnom i Hercegovinom“, piše u saopštenju.
Podsetimo, Šmit je juče u obraćanju medijima rekao da je doneo odluku da se Centralnoj izbornoj komisiji BiH prebaci 12,5 miliona KM. On je rekao i da bi zemlja, koja želi da se pridruži EU, trebalo sama da obezbedi provođenje izbora.
Ambasada takođe podseća da je, bez odgovarajuće rezolucije Saveta bezbednosti UN-a, delovanje Šmita kao visokog predstavnika u BiH je nelegitimno, pa da u tom kontekstu ni njegove njegove takozvane odluke nisu obavezujuće.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala