- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Rastu tenzije: Iran ugasio dve kamere IAEA u svom nuklearnom objektu

© AFP 2023 / ATTA KENAREZgrada reaktora u nuklearnoj elektrani Bušer na jugu Irana.
Zgrada reaktora u nuklearnoj elektrani Bušer na jugu Irana. - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2022
Pratite nas
Iran je danas uklonio dve nadzorne kamere Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) iz jednog od svojih nuklearnih objekata, i tako podigao tenzije sa nadzornom agencijom Ujedinjenih nacija, prenosi Rojters.
"IAEA je do sada bila ne samo nezahvalna za našu široku saradnju, već to smatra i dužnošću Irana. Nadležni organi su naredili da se od danas kamere za onlajn nadzor obogaćivanja uranijuma (OLEM) ugase", saopštila je iranska državna televizija.
Teheran je naveo i da njegov civilni nuklearni ogranak, Organizacija za atomsku energiju Irana, nadgleda gašenje kamera.
Rečeno je da su 80 odsto postojećih kamera "sigurnosne'' kamere IAEA i da će nastaviti da rade kao i ranije, preneo je AP.
Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Nemačka i Francuska podnele su juče bordu Međunarodne agencije za atomsku energiju nacrt rezolucije u kojoj se kritikuje Iran, jer nije u potpunosti odgovorio na pitanja agencije UN za nuklearni nadzor o tragovima uranijuma koji su pronađeni na neprijavljenim lokacijama, preneo je Rojters.
Podnošenje rezolucije znači da će se o njoj raspravljati i glasati na ovonedeljnom tromesečnom sastanku Odbora guvernera Međunarodne agencije za atomsku energiju, koji čine 35 zemlje.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala