- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Norveška zatvara generalni konzulat u Murmansku

© Fotolia / Alexander ErdbeerNorveška zastava
Norveška zastava - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2022
Pratite nas
Generalni konzulat Norveške u Murmansku biće zatvoren od 1. jula 2022. godine, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Norveške.
„Okviri u kojima je funkcionisao generalni konzulat u Murmansku naglo su se suzili. Ne možemo da nastavimo da radimo uobičajeno kada su se naše aktivnosti praktično svele na nulu. Stoga privremeno zatvaramo generalni konzulat, ali ćemo ga otvoriti ponovo kada situacija dozvoli“, navodi se u saopštenju ministarke spoljnih poslova Norveške Aniken Huitfelt.
Kako je dodala, „malo je izgleda za poboljšanje situacije, tako da bi zatvaranje konzulata moglo da bude dugoročno“.
Ministarstvo spoljnih poslova Norveške navodi da je Murmanska oblast poseban region sa jakim vojnim prisustvom, što utiče na situaciju i uslove rada. Od 1. jula građani se mogu obratiti ambasadi u Moskvi i generalnom konzulatu u Sankt Peterburgu koji nastavljaju sa normalnim radom. Ambasada u Moskvi privremeno će obavljati konzularne i druge funkcije na teritoriji konzularnog okruga generalnog konzulata koji uključuje Murmansku i Arhangelsku oblast, kao i Kareliju.
„Sada su takođe teška vremena i za naša druga dva diplomatska predstavništva u Rusiji, ali je u Murmansku situacija potpuno drugačija. Za Norvešku je važno da ima predstavništvo na severu koje može da štiti norveške interese. Stoga je zatvaranje generalnog konzulata privremeno“, poručila je ministarka.
Viljnus, Litvanija - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2022
RUSIJA
Litvanija povlači ambasadora iz Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala