- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

U Dolima obilježeno 79 godina stradanja naroda u Pivi

© Foto : Ustupljeno SputnjikuSpomenik stradalima u pivskim Dolima
Spomenik stradalima u pivskim Dolima - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2022
Pratite nas
I ove godine, u pivskim Dolima, pokraj sela Miljkovac u Pivi obilježeno je stradanje naroda koje se desilo prije 79 godina.
Od 6. do 12.juna 1943. godine folksdojčerska jedinica „Princ Eugen“, uz podršku „Handžar“ divizije, ubila je 1.290 Pivljana, među kojima je bilo 549 djece i omladine do 20 godina.
Tih dana u svakom selu pivske župe bilo je po jedno stratište, a Dola su bila najveće mjesto stradanja – tamo je 7.juna ubijeno njih 522, među kojima i 109 djece.
Jedno dijete (Mitre i Mališe Đikanović) nije dočekalo ni ime da dobije – strijeljano je u trenutku dolaska na svijet. Najviše stradalih je bilo iz porodice Blagojević, preko 200, dok je porodica Verun prestala da postoji.
Okupili su se Pivljani da i danas obilježe stradanje svojih plemenika, a liturgiju je služio vladika budimljansko-nikšićki Metodije. On je kazao da su Dola naš Vitlejem, da su mjesta stradanja, ali i mjesto sabiranja i opomene, ali da se ne smiju nikad zaboraviti. On je kazao da je vrijeme da se narod u Crnoj Gori počne miriti, da se ne svađa oko politike.
U Dolima pivskim na dan stradanja obavlja se pomen svih žrtava pivskog kraja iz Drugog svjetskog rata. Srpska pravoslavna crkva je nedavno odlučila da kanonizuje pivske stradalnike, proglašeni su mučenicima i ušli u crkveni kalendar.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala