- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Saopštenje MPC: Hvala SPC na preporuci, čekamo tomos od vaseljenskog patrijarha

© Sputnik / Lola ĐorđevićArhiepiskop makedonski Stefan
Arhiepiskop makedonski Stefan - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2022
Pratite nas
Makedonska pravoslavna crkva - Ohridska arhiepiskopija (MPC-OA) izdala je saopštenje u kojem navodi da je akt koji joj je uručen u nedelju u Beogradu dokument kojim se zapravo preporučuje autokefalnost MPC-OA.
Saopštenje prenosimo u celosti:
Blagodarimo milosrdnom Bogu, kao i sestrinskoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) na snishodljivosti i iskazanoj ljubavi prema pomirenju i na blagovremenom i brzom rešavanju međusobnih odnosa i administrativnih aspekata, koji su proizašli iz postupaka Velike Hristove Crkve u Carigradu [Vaseljenske patrijaršije], činom vraćanja u kanonsko jedinstvo Ohridske arhiepiskopije i svim dosadašnjim naporima.
Ovaj proces između dve crkve (SPC i MPC-OA) završen je u Beogradu, kao obostrano rešenje, izdavanjem zvaničnoga dokumenta, kao svojevrsne preporuke kojom se naša Sveta Crkva predstavlja kao spremna i dostojna autokefalnosti.
Obaveštavamo da će u narednome periodu, tokom zvanične posete Fanaru za Pedesetnicu (12. Juna), koju s velikom radošću očekujemo i koja će biti naše oficijalno prihvatanje u pravoslavno liturgijsko i kanonsko jedinstvo, Vaseljenska patrijaršija biti izveštena o odluci SPC da zatvori sva administrativna pitanja između dve crkve.
Izražavamo punu crkvenu nadu da će u budunosti, odnosno kada bude odlučeno, finalizacija našega crkvenoga pitanja početi izdavanjem opštepriznatoga tomosa od strane vaseljenskoga patrijarha, Vartolomeja, prema njegovim kanonskim i istorijskim nadležnostima.
Patrijarh Porfirije uručuje tomos arhiepiskopu Stefanu - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2022
DRUŠTVO
Patrijarh Porfirije uručio tomos Makedonskoj pravoslavnoj crkvi - Ohridskoj arhiepiskopiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala