- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Principijelan i častan stav: RS jasno stavila do znanja da je protiv sankcija Rusiji

Pratite nas
Republika Srpska zastupa principijelan i častan stav da se ne uvode sankcije Rusiji, koji se naslanja i na politiku Srbije, ocenjuje profesor Stevica Deđanski povodom zaključaka posebne sednice Narodne skupštine Republike Srpske posvećene njenom spoljnopolitičkom položaju
Narodna skupština Republike Srpske smatra da je neutralan stav o pitanju sukoba između Rusije i Ukrajine i protivljenje uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji u interesu Republike Srpske u okviru trenutne međunarodne, političke i bezbednosne pozicije Srpske, ističe se u zaključcima koje je usvojio parlament u Banjaluci.
Posebnu sednicu Narodne skupštine Republike Srpske u Banjaluci zakazao je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik na temu pristupa izradi strategije spoljnopolitičkog položaja Srpske.

Nema sankcija za Rusiju bez saglasnosti Banjaluke

Profesor dr Stevica Deđanski, direktor Centra za razvoj međunarodne saradnje, za Sputnjik kaže da je ovo bila iznuđeni potez Republike Srpske jer Sarajevo nije uvažavalo stav srpskog predstavnika po ovom pitanju.
Milorad Dodik na sednici Skupštine RS - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2022
REGION
Dodik: Srpska ne može da prihvati sankcije Rusiji, potrebna joj je spoljnopolitička strategija
„Stav BiH, kada je reč o spoljnoj politici BiH, mora da bude u saglasnosti sva tri naroda. Ovde je doneta odluka o uvođenju sankcija Rusiji bespravno, sa čime se nije složio sprski predstavnik,“ napominje naš sagovornik.

Spoljna politika BiH važeća samo uz konsenzus

Prema njegovim rečima, svi znaju da ovo nije prvi put da se u Sarajevu ovako nešto dešava i smatra da je dobro što je RS uradila ovako nešto.
„Republika Srpska mora da iznese svoj stav a kako za to nije imala mogućnosti da uradi u političkom Sarajevu to je morala da uradi u svom parlamentu. To je principijelan i častan stav RS koji se naslanja na stav politike Srbije, a to znači da mi kao srpski narod ne uvodimo sankcije Rusiji, kao našim prijateljima koji su protiv tzv nezavisnog Kosova i Metohije i koji su vetom sprečili u SB UN da se RS proglasi za genocidu tvorevinu", ističe Deđanski, dodajući da je s druge strane Srbija iskazala svoj principijelni stav prema sukobu u Ukrajni.
Za nas je važno, dodaje on, da se mi držimo međunarodnog prava i da pokazujemo da čvrsto stojimo na tim principima, za razliku od velikog broja zemalja koje će se sigurno u budućnosti stideti svojih postupaka.
Član predsedništva BiH Milorad Dodik u intervjuu za Sputnjik - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2022
REGION
Dodik: Krivične prijave protiv Bisere Turković i Svena Alkalaja zbog sankcija Rusiji
„Rusija očigledno ume to da ceni jer vidi da mi poštujemo one koji nam pomažu pre svega u odbrani naših nacionalnih ciljeva. Zato mislim daje ovo dobar potez i da oko njega ne bi uopšte trebalo da bude rasprave,“ konstatuje sagovornik Sputnjika.

Predsedništvo BiH mora da uvaži srpski stav

Na pitanje da li i koliko ovaj zaključak Parlamenta RS može da utiče na dalje ponašanje Sarajeva kad je reč o spoljnoj politici, Deđanski kaže:
„Ako gledamo po međunarodnom pravu i unutrašnjem pravu BiH, Sarajevo ne bi moglo da donese nikakvu odluku bez saglasnosti RS. Međutim, s obzirom da oni krše sva međunarodna prava verovatno ih ovo neće dotaći jer se oni ponašaju neprincipijelno. Ali mi to već znamo i tu nema nikakvog iznenađenja jer niti Bošnjaci niti oni koji sebe predstavljaju kao visoke predstavnike ne poštuju pravo koje oni sami propisuju."
Tako da iako ih ništa ne obavezuje, važno je zbog istorije, zaključuje Deđanski, da se zna kakva je stav Republike Srpske po ovom pitanju.
Sednici parlamenta u Banjaluci je prisustvovao i ruski ambasador u Bosni i Hercegovini Igor Kalabuhov, a poslanici su imali prilike da čuju stavove za i protiv sankcija Rusiji o čemu su se na kraju i izjašnjavali.
Pogled na grad Sarajevo  - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2022
REGION
Lavrov: Zapad podstiče Sarajevo da donosi odluke bez uzimanja u obzir mišljenja Republike Srpske
Kako se navodi u zaključku, Republika Srpska je opredeljena za poštovanje, pridržavanje i sprovođenje Dejtonskog sporazuma, kao i za integraciju BiH i Republike Srpske u EU uz poštovanje principa međusobnog uvažavanja, te da su ova dva procesa kompatibilna i da se međusobno nadopunjavaju. Narodna skupština Srpske konstatuje da je donošenje odluka o sukobu između Rusije i Ukrajine u nadležnosti Predsedništva BiH i da Predsedništvo BiH nije donelo odluku o uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji.
Rasprava je trajala duže od pet sati a Dodik je insistirao na tome da mu je kao predstavniku Srba u Predsedništvu BiH uskraćeno pravo glasa da se izjasni da li je RS za ili protiv sankcija, s obzirom da je ministarka spoljnih polova BiH Bisera Turković, kako je Dodik naveo, samovoljno zaključila da su sankcije Rusiji od strane BiH uvedene i takav nalog prosledila ambasadorima ove države da ga slede.
Dodik je naveo da mu je uskraćeno pravo da se bavi spoljnom politikom BiH i da je zato pokrenuo sudski spor protiv ambasadora koji su jednostrano postupali, od Svena Alkalaja, Bisere Turković, do ostalih koji su zloupotrebili svoj status.
Ruski ambasador koji se obratio poslanicima u parlamentu RS reko je da on ne smatra da je BiH uvela sankcije Rusiji jer nije, kako kaže, poštovan postupak.

RS spremna da sasluša i druge ambasadore

Po rečima Dodika, u strategiji o kojoj su glasali poslanici RS navodi se nekoliko stvari: saradnja sa regionom, da put RS prema EU nije upitan, vojna neutralnost i da RS neće uvoditi sankcije Rusiji sledeći put Srbije sa kojom ima specijalne veze.
I Milorad Dodik i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakli su da je suština ove posebne sednice Narodne skupštine da se pokaže kakav je nered u spoljnoj politici BiH, odnosno, da je ona propala, da smo u fazi da bošnjački predstavnici pokušavaju da nametnu drugi oblik odlučivanja u domenu spoljne politike.
Inače, vođenje spoljne politike BiH je u nadležnosti Predsedništva BiH i samo odluke donete konsenzusom i na ustavan način u Predsedništvu mogu biti smatrane za zvaničan stav BiH o spoljnopolitičkim pitanjima, te u skladu s tim Parlament RS je u ovom zaključku osudio jednostrane postupke i istupanja predstavnika institucija BiH mimo zvaničnih stavova.
Dodik je zahvalio što je ruski ambasador Igor Kalabuhov prihvatio poziv da se obrati javnosti, te napomenuo da su bili spremni da prime i druge ambasadore.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala