- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Koje je najhladnije mesto na Zemlji

© Foto : RIA Novosti. V. ChistyakovCarski pingvini u blizini sovjetske istraživačke stanice na Antarktiku
Carski pingvini u blizini sovjetske istraživačke stanice na Antarktiku - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2022
Pratite nas
I Arktik i Antarktik su prilično hladni, sa temperaturama koje lako padaju ispod -30 stepeni Celzijusa. Ali uprkos tome što i Severni i Južni pol ne dobijaju direktnu sunčevu svetlost, Južni pol je taj koji nosi titulu najhladnijeg mesta na Zemlji – i evo zašto.
Južni pol je kontinent, dok je Severni pol u suštini okean. Pošto se voda hladi i zagreva sporije od kopna, manje je sklona ekstremnim temperaturama. Zbog toga je Severni pol generalno manje hladan, čak je jednom zabeležio pozitivnu temperaturu od 13 stepeni Celzijusa, dok je najviša zabeležena temperatura Južnog pola i dalje ispod nule, na -12,3 stepeni Celzijusa.
Prosečne temperature Južnog pola su mnogo niže od onih na severnom, ali i dalje oba drže rekord najhladnijih mesta na Zemlji jer sunce ostaje nisko na horizontu tokom celog dana – čak i usred leta.
Kada je reč o količini leda koju nose, Južni pol ponovo vodi. U proseku, skuplja više leda od Severnog pola zbog činjenice da pored morskog ima više leda na kopnu.
Antarktik drži oko 90% ukupnog leda na svetu. Takođe je mnogo hladniji od Arktika – uglavnom zbog svoje džinovske kopnene mase koja prima veoma malo toplote iz okeana.
„Drugi razlog je nadmorska visina. Kako idete u visinu, temperatura vazduha opada (za 6,5 Celzijusa na svaki kilometar). Pošto je prosečna nadmorska visina Antarktika 2,3 km, vazduh je mnogo hladniji u poređenju sa Arktičkim okeanom, koji je na nivou mora“, navode iz Okeanografske ustanova Vuds Hol.
Međutim, zapremina leda na Antarktiku dramatično se smanjuje zbog globalnog zagrevanja, kaže polarni klimatolog sa Univerziteta Vašington u Sijetlu Sesilija Bic za „Lajv sajens“.. Ona napominje da su „gubitak morskog leda oko Antarktika i gubitak leda na kopnu na Antarktiku imali mešovite promene, uspone i padove, tokom poslednjih 40 godina otkad postoje prilično tačni podaci,
Isto tako, „led na Arktiku i Grenlandu se brzo smanjuje prvenstveno zbog globalnog zagrevanja“, rekla je ona. „Smanjenje površine arktičkog morskog leda ima tendenciju da izazove još veće zagrevanje, pojačavajući zagrevanje koje započinje gubitak leda.
U proseku, letnja temperatura na Južnom polu je -28,2 stepeni Celzijusaa tokom zime pada na -60 stepeni Celzijusa, Proseci Severnog pola su 0 stepeni Celzijusa leti i -40 stepeni Celzijusa zimi.
Antarktik - Sputnik Srbija, 1920, 03.05.2020
Na Antarktiku su živele žabe pre nego što je postao zaleđena pustinja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala