- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Da se ruska omladina utopi u narkoticima“: Kijev pokrenuo hibridni rat sintetičkim drogama

CC0 / / Pilule
Pilule - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2022
Pratite nas
Sintetičke droge postale su popularne u Rusiji tačno pre osam godina, to jest odmah nakon državnog prevrata u Ukrajini, a prema najnovijim saznanjima ruskih bezbednosnih službi reč je o prefriganom načinu vođenja hibridnog rata pokrenutog od strane kijevskih vlasti kako bi uništili Rusiju „iznutra“.
Prema saznanjima ruskih bezbednjaka, ovim se bavila grupa Ukrajinaca pod nazivom „HimProm“, koja je u različite regione Ruske Federacije slala i do 500 kilograma sintetičkih droga nedeljno, da bi se potom utvrdilo da iza nje stoji čak i ukrajinska bezbednosna služba (SBU).
Do sada je, prema podacima Glavnog analitičkog centra Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije, počev od 2014. godine uhapšeno 7.200 državljana Ukrajine zbog sumnje da su se bavili trgovinom narkoticima, a među njima je i Andrej, rodom iz Ukrajine, jedan od dilera koga je vrbovala ukrajinska bezbednosna služba sa ciljem da prenosi drogu iz Ukrajine u Rusiju.
On je, kako tvrdi, posao dobijao direktno od potpukovnika SBU Vladimira Storčaka koji je od Andreja zahtevao da nedeljno prenosi od pet do čak 200 kilograma droge. Upitan zašto je pristao na to, citirao je ukrajinskog pripadnika SBU koji mu je rekao: „Ne zaboravi da ti roditelji žive u Ukrajini, a ti ćeš dobro raditi svoj novi posao jer od toga zavisi njihovo zdravlje“.

Laboratorije smrti

Prema podacima ruskih bezbednosnih službi, narko-sindikat „HimProm“ koji je delovao u 14 regiona u Rusiji (ugašen je 2017. godine, a 47 od 67 uhapšenih članova gripe bili su ukrajinski državljani) proizvodio je od 150 do 500 kilograma supstance nedeljno. U proteklih nekoliko godina FSB i Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije likvidirali su preko 500 laboratorija.
Narko-laboratorije, koje su otvorene uz učešće ukrajinske strane, uglavnom proizvode dve relativno nove vrste sintetičkih droga – mefedron (met) i alfa-PVP (spid).
Kako su ispričali Sputnjiku pripadnici ruskih bezbednosnih službi, Ukrajinci otvaraju laboratorije u pograničnim oblastima i švercuju drogu u Rusiju ili organizuju proizvodnju i prodaju na teritoriji Rusije. Na primer, 2019. godine samo u Belgorodskoj oblasti zaplenjena su 62 kilograma narkotika, uključujući sedam kilograma sintetičkih droga. Ta cifra se 2020. godine povećala skoro devet puta – na 534 kilograma, a 2021. godine se dodatno udvostručila – na 1.066 kilograma, dok je udeo sintetičkih droga iznosio 867 kilograma.
Pored nenormalnog profita, narko dileri iz Ukrajine su imali i druge ciljeve. Neki od njih su u razgovoru sa švercerima otvoreno govorili da je njihov zadatak da se ruska omladina „utopi u narkoticima“.

Kuda su išle finansije?

Ukrajinci, koji su radili na teritoriji Rusije kao šverceri i dileri, prodavali su do 10 kilograma narkotika mesečno, a za jedan gram uzimali su od 1.300 do 2.000 rubalja (20 do 35 dolara). Međutim, oni lično su zarađivali od 20.000 do 40.000 rubalja mesečno (330-660 dolara), dok je preostala zarada išla u ruke ukrajinskim „generalima“.
Prema saznanjima Sputnjika iz ruskih bezbednosnih službi, pare su se prebacivale preko ukrajinskog bankarskog sistema u takozvanu „PrivatBanku“, a deo novca je odlazio i na ruke ukrajinske bezbednosne službe kako bi se potom finansirale grupacije poput „Desnog sektora“ ili „Azova“.

Istorija se ponavlja

Moglo bi se pretpostaviti da je veza između ukrajinskih obaveštajnih službi i eksplozijom sintetičkih droga u Rusiji slučajna, ali u istoriji ima primera kada su vlasti država organizovale ekspanziju narkotika u druge zemlje kako bi ostvarile političke ciljeve.
Na primer, u 19. veku to su bili opijumski ratovi u Kini. To nije bio sukob oko teritorije, nego oko tržišta. Naime, dinastija Ćing nastojala je da ogradi Kinu od spoljnog uticaja zbog čega su Britanci, želevši da oni budu ti koji će snabdevati kinesko tržište, počeli da isporučuju indijski opijum u Kinu.
Šverc opijuma je trajao nekoliko decenija sve dok kineski imperator nije 1839. godine zatvorio tržište za sve švercere iz Velike Britanije i Indije, što se potom prelilo u takozvani prvi opijumski rat, koji je, između ostalog, rezultirao predajom Hongkonga Britancima.
Droga - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2022
RUSIJA
Ukrajinska Služba bezbednosti umešana u ilegalnu mrežu narko-laboratorija u Rusiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala