- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Cene goriva u Grčkoj otišle u nebo: Litar košta i do 70 dinara više nego u Srbiji

© Tanjug / ZORAN ZESTICBenzinska pumpa
Benzinska pumpa - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2022
Pratite nas
Cene goriva u Grčkoj neće obradovati srpske turiste, jer ova zemlja poslednjih dana beleži cenovne rekorde benzina i dizela u regionu.
Prema najnovijim podacima, cena dizela je 1,92 evra (oko 220 dinara), a cena benzina 2,34 evra (oko 270 dinara). Samo nedelju dana ranije dizel je bio 1,84 evra, a benzin 2,08. Litar goriva u Grčkoj košta i do 70 dinara više nego u Srbiji.
Zemlja/ Cena evrodizela/ Cena benzina
Srbija 206/197
Grčka 220/270
Severna Makedonija 189/ 207

Cena dizela

Prosečna cena dizela u Grčkoj od februara pa sve do kraja maja bila je stabilna i iznosila je 1,84 evra. Minimalna cena tokom tog perioda bila je 1,62 evra i to u februaru ove godine. Tada je počelo i osetno poskupljenje koje je dostiglo rekord početkom marta.

Cena benzina

Prosečna cena benzina u Grčkoj u periodu od februara do maja iznosila je 2,08 evra. Prema zvaničnim podacima, tokom navedenog perioda minimalna cena iznosila je 1,88 evra 21. februara 2022. godine, dok je maksimalna cena zabeležena 30. maja i iznosila je 2,28 evra. U ovom periodu prosečna cena benzina u svetu iznosila je 1,81 evra. Benzin poslednjih nedelja u Grčkoj poskupljuje, piše „Blic biznis“.

Skupo i u Severnoj Makedoniji

Gorivo u Severnoj Makedoniji više nije najjeftinije. U ovoj zemlji je i noćas došlo do poskupljenja, pa računica pokazuje da se na putu do Grčke i nazad baš toliko i ne isplati točiti gorivo kod ovih suseda. Litar evrodizela u Makedoniji danas košta 99,5 denara, što je 189 dinara, a litar benzina 109 denara odnosno 207 dinara. Benzin je praktično skuplji nego u Srbiji i to za desetak dinara. U odnosu na Grčku, dosta je jeftiniji.

Poskupljuje i na berzama

Cene nafte u svetu ovih dana su ojačale i kreću se oko dvomesečnog maksimuma. Nakon rasta cene šest dana uzastopno, barel brent nafte je danas najskuplji od 25. marta.
Barel je na nivou od oko 120 dolara i na putu da zabeleži najveći nedeljni skok cene od aprila, a poguran strahom kupaca od smanjenja ponude zbog moguće zabrane EU na uvoz ruske nafte, te rastom tražnje za gorivom u SAD uoči letnje sezone.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala