- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Amerika želi „dve muve jednim udarcem“ – i rusku naftu na tržištu i da smanji profit Moskve

© Sputnik / Ramil Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaNaftna paltforma
Naftna paltforma - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2022
Pratite nas
Američke vlasti žele da nafta iz Rusije nastavi da se isporučuje na svetska tržišta, ali da profit Rusije od izvoza „crnog zlata“ bude ograničen, saopštila je ministarka finansija SAD Dženet Jelen.
„Ono što želimo je da ruska nafta nastavi da se isporučuje na svetska tržišta kako bi se obuzdao rast globalnih cena nafte i izbegao skok koji bi mogao da izazove globalnu recesiju“, izjavila je Jelen.
Pritom je dodala da je bezuslovni cilj američke administracije „ograničavanje prihoda od prodaje nafte koje ima Rusija“.
Govoreći o situaciji u SAD, Jelen je istakla da je administracija predsednika SAD Džoa Bajdena „učinila sve“ kako bi se snizile cene energenata.
„Naša zemlja je deo globalnog tržišta nafte koje je podložno geopolitičkim uticajima. Imajući u vidu globalnu prirodu tog tržišta, skoro je nemoguće da se izolujemo od potresa poput onih u Rusiji i koji utiču na svetske cene nafte“, izjavila je ministarka.
Vašington je zajedno sa svojim saveznicima usvojio nekoliko antiruskih paketa sankcija ubrzo nakon početka specijalne operacije u Ukrajini. Ograničenja su pogodila i same Sjedinjene Američke Države , gde su naglo porasle cene goriva, inflacija je dostigla rekordne nivoe, a došlo je i do nestašice određene robe.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2022
RUSIJA
Putin: Kratkovida politika Zapada dovela do krize u energetici
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala