Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Zapad je danas izveo apsolutni presedan u međunarodnim odnosima – protiv Rusije i Srbije

© Sputnik / Olivera IkodinovićZastave Rusije i Srbije
Zastave Rusije i Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2022
Pratite nas
Zatvaranje neba za avion ruskog šefa diplomatije apsolutni je presedan u međunarodnim odnosima jer ni Bečke konvencije ne sprečavaju komunikacije diplomata, posebno ne visokih zvaničnika zemalja, pa čak ni u slučaju država koje su u ratu, ocenjuje za Sputnjik diplomata u penziji Zoran Milivojević.
Iza ovog poteza je, dodaje sagovornik Sputnjika, bila očigledna namera da se Rusija potpuno izoluje u svakom smislu, ali i da se zemlje koje sa Rusijom ostvaruju komunikaciju spreče u tome da sa njom održavaju normalne odnose.

Presedan u međunarodnim odnosima

„Reč je o demonstraciji sile, pre svega od strane NATO saveza čije su članice i zatvorile nebo za ruskog ministra, uz korišćenje geografskih i geostrateških mogućnosti da se realizuju ciljevi koji su u suprotnosti sa interesima zemalja u pitanju – u ovom slučaju Rusije i Srbije. Ovo je takođe pokušaj da se ovaj prostor, koji ne deli političku strategiju Zapada, odnosno Evropske unije i NATO-a, na neki način disciplinuje“, smatra Milivojević.
U ovom konkretnom slučaju, ključan je, veruje naš sagovornik, NATO savez.

„Iza ovoga stoji pokušaj da se ovaj prostor podvede pod interese zapadnih centara moći, na liniji sprovođenja njihove političke strategije u odnosima sa Rusijom. Posebno je, naravno, prisutan pritisak na Srbiju koja ima principijelan i jasan stav, i to ne samo kada je reč o odnosima sa Rusijom i neuvođenju sankcija, nego i kada je reč o njenoj vojnoj neutralnosti i političkoj nezavisnosti, odnosno nastojanju da se rukovodi sopstvenim interesima i da u spoljnoj politici i u međunarodnim odnosima sprovodi stavove koji su isključivo rezultat njenih odluka i njenog suverenog stava“, ukazuje bivši diplomata.

Članice NATO nisu suverene

Treba, kako kaže, imati na umu da je ovo, na neki način, i napad na suverenitet i pokazuje u kojoj meri članice NATO-a u svojim odnosima sa drugim državama i u međunarodnim odnosima nisu suverene:
„To je naročito važno zbog činjenice da Srbija nije ni u kakvom neprijateljskom, ratnom stanju sa svojim okruženjem. Naprotiv, Srbija ima dobre odnose sa svim okolnim državama, pa se ovaj akt u tom smislu svakako ne može tretirati kao prijateljski akt prema Srbiji.“
Evidentno je, smatra naš sagovornik, da je gvozdena zavesa u Evropi već napravljena i to na jedan dosta grub način koji nije do kraja u skladu sa evropskim interesima.
„Ta gvozdena zavesa ima perspektivu da bude još tvrđa od one koju smo imali u vreme blokovske podele i Hladnog rata. Ali, čak i tada je komunikacija diplomata i VIP osoba itekako funkcionisala jer su upravo to mehanizmi koji omogućuju da se obezbedi promocija mira i zaustavljanje sukoba, kao i da se stvori ambijent za bezbednost u korist svih“, ocenjuje Milvojević.

Odnosi Rusije i Srbije ostaju nepromenjeni

Prema njegovom mišljenju, činjenica da je ruski šef diplomatije bio sprečen da dođe u Beograd neće narušiti međusobne odnose Ruske Federacije i Srbije.
„Ovo je rezultat primene sile trećih subjekata zarad ostvarivanja ciljeva koji su u suprotnosti sa ciljevima i interesima i Rusije i Srbije, a što se tiče odnosa Beograda i Moskve tu nema promene političkog stava i ti odnosi ostaju isti. Takođe, nema promene ni političkih okolnosti koje su ovom trenutku relevantne za odnose između Srbije i Rusije, i tu imam u vidu pre svega pitanje odnosa Srbije vezano za sankcije i pitanje odnosa Rusije vezano za strateške interese kada je Srbija u pitanju. Dakle, politički odnosi Srbije i Rusije ostaju na onom nivou na kojem i jesu, a principi na kojima se oni zasnivaju ostaju nepromenjeni“, zaključuje Milivojević.
Crna Gora, Bugarska i Severna Makedonija zabranile su prelet aviona ruske vlade kroz svoj vazdušni prostor uoči najavljene posete ministra inostranih poslova Rusije Sergeja Lavrova Srbiji.
SRBIJA
Poruka srpskom narodu koju je Lavrov trebalo da donese u Beograd
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala