Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Neki Rusiji ne mogu ništa, pa se iživljavaju na Srbiji

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2022
Pratite nas
Histerija koja se videla u prethodna 24 sata oko najavljene posete šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Srbiji, pokazala je šta neki zapravo žele - pošto ne mogu ništa da učine ili kažu Rusiji, oni se iživljavaju nad Srbijom, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
On je dodao da ne govori o Amerikancima ili nekim drugima, već o “nekim manjima”.
Govoreći o otkazanoj poseti šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Srbiji, Vučić je istakao da nije iznenađen.
"Nisam iznenađen, pre nekoliko dana sam rekao da očekujem komplikacije u vezi sa posetom šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Srbiji, znajući o čemu se sve radi", izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Vučić je istakao da dugo nije video takvu vrstu histerije i organizovanog napada na Srbiju.
"Ne možete da verujete koliko je pritisaka bilo na Srbiju zbog te posete", rekao je Vučić.
"Pogledajte sve iz okruženja, njihove medije i političare... Nama je u Srbiju stiglo više medija nego ne znam kada, čekajući da napadnu i ocrne Srbiju. A šta je to Srbija loše uradila? Kome smo nešto loše uradili ili je samo naše nepristajanje da budemo deo čopora izaziva nečiju glavobolju? Mogli ste da gledate tu histeriju, to je pokazalo šta oni žele. Oni vide da Rusiji ne mogu ništa i baš ih briga, onda hajde da se iživljavamo na malenoj Srbiji, od Karla Bilta do Hrvatske", rekao je Vučić.
"Kako ćete Srbima da kažete da Rusija više ne može da bude naš prijatelj", upitao je.
Vučić je za RTS, komentarišući reči Lavrova da je Srbija bila spremna da bude domaćin i da takvu politiku vidi kao hrabar potez, rekao da ne misli da je to njegova lična hrabrost, već racionalan, razuman, umirujući put u Evropi, u kojoj danas nije lako čuti glas razuma i dijaloga.
“Nije to pitanje sticanja ili gubljenja političkih poena, biće stvari koje se ljudima dopadaju, ili ne, ali mi moramo zemlju da sačuvamo”, rekao je Vučić.
"Hteo sam Lavrova da pitam kada možemo taj protivpožarni helikopter da dobijemo, da imamo vedro sa 5.000 litara vode i da možemo da gasimo požare u celom regionu", naveo je Vučić.
Zapitao je kako to da sada svi hoće njemu da otkinu glavu i predstavljaju ga kao zlikovca, a Lavrov treba da ide u Ankaru, uz pitanje da li će zato Tursku izbaciti iz NATO-a.
"Turska ima 32 puta više letova prema Rusiji nego Srbija", rekao je Vučić i zapitao kako je to dozvoljeno nekim liderima EU da idu kod Putina u posetu, a da Srbija ne može da razgovara. Nisu u pitanju preleti nego ideja da Srbija ne može da razgovara, a drugi mogu", istakao je Vučić.
"Šolc je bio korektan, iz njegovog kabineta su rekli da iako Lavrov dođe, kancelar Šolc će svakako doći, hvala mu na tome, Srbija to ume da ceni", dodao je Vučić.
Komentarišući trenutnu političku poziciju Srbije Vučić je izjavio da ćemo čuvati politiku samostalnog odlučivanja, ali da moramo i da požurimo na evropskom putu.
"Od nove Vlade očekujem snažno ubrzanje u evropskom procesu, ali i da se ne odričemo samostalnog odlučivanja", rekao je Vučić.
Na pitanje da li zna ko će biti u novoj vladi Vučić je istakao da razgovara sa saradnicima o tome.
„Razgovaram sa saradnicima. Svakako će biti značajnih promena od grada, što će se uskoro videti, do vlade Srbije“, rekao je Vučić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala