- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Vašington: Zatvaranje neba za Lavrova – suverena odluka Bugarske, Makedonije i Crne Gore

© AP Photo / Carolyn KasterPortparol Stejt departmenta Ned Prajs
Portparol Stejt departmenta Ned Prajs - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države smatraju da je odbijanje Bugarske, Severne Makedonije i Crne Gore da obezbede vazdušni koridor za avion šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova suverena odluka tih zemalja, izjavio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs
„To su bile suverene odluke u vezi vazdušnog prostora te tri suverene zemlje. To odražava odlučnost Evrope da pozove Rusiju na odgovornost za njenu ničim izazvanu i neopravdanu agresiju u Ukrajini“, rekao je Prajs na brifingu.
Istovremeno je pozvao Srbiju da se fokusira na postizanje „deklarisanog cilja“ ulaska u EU, uključujući „sinhronizaciju svoje spoljne i odbrambene politike sa ostatkom Evrope“.

„Stalno pozivamo Srbiju da preduzme korake za napredovanje na evropskom putu, između ostalog i za diversifikaciju energetskih resursa i smanjenje energetske zavisnosti od Rusije“, dodao je Prajs.

Crna Gora, Bugarska i Severna Makedonija zabranile su u nedelju uveče prelet aviona ruske vlade kroz svoj vazdušni prostor uoči najavljene posete ministra inostranih poslova Rusije Sergeja Lavrova Srbiji. Nakon toga se šef ruske diplomatije obratio javnosti, rekavši da se danas desilo nešto nezamislivo, jer je Srbiji kao jednoj suvernoj državi oduzeto pravo na ostvarivanje spoljne politike.
Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2022
RUSIJA
Lavrov se obratio javnosti: Niko neće srušiti odnose Srbije i Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala