- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

U Podgorici proslavljen Dan rođenja Puškina i Dan ruskog jezika /foto/

© Sputnik / Boban NovovićU Podgorici proslavljen Dan rođenja Puškina i Dan ruskog jezika
U Podgorici proslavljen Dan rođenja Puškina i Dan ruskog jezika - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2022
Pratite nas
Ispred spomnika Aleksandra Sergejeviča Puškina, povodom 223 godine od njegovog rođenja i povodom Dana ruskog jezika, Udruženje književnika Crne Gore, upriličilo je svečanost kojoj su prisustvovali ruski ambasador Vladislav Maslenikov sa suprugom, osoblje Ambasade Rusije u Podgorici, književnici.
Predsjednik Demokratske narodne partije i književnik Milan Knežević je kazao da je Puškin najveći ruski pjesnik, kao što je Njegoš najveći pjesnik kod Južnih Slovena.
On je istakao da kao što nema Rusa koji ne zna makar jednu pjesmu Puškina, tako nema nijednog Južnog Slovena koji ne zna makar nekoliko stihova Njegoševih.
Knežević je istakao da sada zbog krize u Ukrajini, imamo nerazumne poteze na zapadu da se proganjaju djela Puškina, Dostojevskog, Gogolja....ali time samo gubi Evropa i njena kultura, ne i veliki ruski književnici.
Pozdravljaući prisutne ambasador Rusije u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov je istakao da se danas proslavlja i Dan ruskog jezika kojim govori preko 260 miliona u svijetu i da je o jezik kojim u Evropi govori najviše ljudi.
On je istakao da je zahvalan narodu Crne Gore koji ovih dana iskazuje svoju bliskost sa Rusijom i da nikakva politika ne može da naruši taj osjećaj između dva bliska naroda.
Prisutne je pozdravio i predsjednik Udruženja književika Novica Đurić, koji je također podcrtao bliskost Rusa i naroda Crne Gore i to što je Rusija značila za ljude sa ovih prostora.
Potpredsjednik Udruženje književnika Crne Gore Perivoje Popović je podsjetio na detalj kada je Petar Veliki poslao 1711 agreman vladici Danilu Petroviću, što je po njemu, prvo međunarodno priznanje CrneGore.
Na svečanosti su govorili i pisci Budimir Dubak, Milica Kralja, Milojka Jovović, Tripko Draganić, Radomir Milić. Ruski ambasador je položio vijenac na Puškinov spomenik.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala