- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski univerziteti više ne rade po „Bolonji“

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaZgrada Moskovskog državnog univerziteta "Lomonosov"
Zgrada Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2022
Pratite nas
Svi ruski univerziteti isključeni su iz Bolonjskog procesa, saopštio je zamenik ministra nauke i visokog obrazovanja Dmitrij Afanasjev.
Kako je rekao, Bolonjska grupa je još 11. aprila saopštila je da ukida predstavništvo Rusije i Belorusije u svim povezanim strukturama.

„S obzirom na to da su naši rektori, rukovodioci obrazovnih institucija potpisali obraćanje Ruskog saveza rektora o podršci predsednika u vezi sa specijalnom vojnom operacijom, faktički su time sve obrazovne organizacije zemlje isključene iz Bolonjskog procesa. Ta deklaracija nije sporazum, ne treba da ga raskidamo, da se povučemo iz nekog dogovora. Ja bih rekao da je nas napustio Bolonjski sistem, a ne mi njega“, rekao je zamenik ministra.

Po njegovim rečima, uvođenje osnovnih i master programa nije poboljšalo nivo kompetentnosti studenata.
Ministar obrazovanja Valerij Faljkov saopštio je ranije da se prema Bolonjskom sistemu treba odnositi kao prema prošloj etapi. Kako je istakao, budućnost je u sopstvenom jedinstvenom sistemu obrazovanja u čijoj osnovi moraju biti interesi nacionalne ekonomije i maksimalne mogućnosti za svakog studenta.
Bolonjski proces je nastao nakon što su Ministri obrazovanja 29 evropskih država u italijanskom gradu Bolonji 19. juna 1999. godine potpisali Bolonjsku deklaraciju o reformi sistema visokog obrazovanja Evrope.
Spomenik Petru Petroviću Njegošu - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2022
DRUŠTVO
Može li Srbija da odbaci „Bolonju“: Humanističko školstvo protiv zapadne ideološke proizvodnje kadrova
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala