Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Bocan-Harčenko obavestio Vučića da je sprečen dolazak Lavrova /foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vučić i Aleksandar Bocan-Harčenko
Aleksandar Vučić i Aleksandar Bocan-Harčenko - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2022
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa amabsadorom Ruske Federacije Aleksandrom Bocan-Harčenkom, koji ga je informisao o razlozima koji su onemogućili dolazak Sergeja Lavrova u Beograd.
"Ambasador Ruske Federacije Bocan-Harčenko obavestio me o razlozima koji su onemogućili dolazak ministra Lavrova u Beograd i doneo dokumenta koja to potkrepljuju", naveo je Vučić na instagram profilu "Budućnostsrbije".
Dodao je da će o svemu više govoriti večeras na RTS u Dnevniku.
Ambasador Bocan-Harčenko je izrazio zahvalnost srpskim vlastima na pomoći u pripremi posete, saopštila je služba za saradnju s medijima predsednika Srbije.
Predsednik Vučić je izrazio nezadovoljstvo zbog okolnosti koje su sprečile dolazak šefa ruske diplomatije Lavrova.
On je rekao da će Srbija, uprkos svemu, čuvati nezavisnost i samostalnost u političkom odlučivanju, nastaviti evropski put uz negovanje tradicionalnih prijateljskih i partnerskih odnosa sa zemljama na svim kontinentima i očuvanje vojne neutralnosti.
Na sastanku je rečeno da se očekuje da uskoro dođe do sastanka šefova srpske i ruske diplomatije Nikole Selakovića i Sergeja Lavrova.
Predsednik Vučić je rekao da se nada da će se uskoro vratiti vreme mira i saradnje, te da će dijalog i razgovor postati jedino sredstvo komunikacije u savremenom svetu.
Vučić i ambasador Bocan-Harčenko razgovarali su o brojnim temama iz bilateralnih odnosa Srbije i Rusije, konstatujući neophodnost detaljnijih razgovora na svim nivoima.
Sastanak sa ruskim ambasadorom održan je jutros u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, nakon informacije da su zemlje koje okružuju Srbiju zatvorile nebo za avion Sergeja Lavrova koji je danas trebalo da doputuje u dvodnevnu posetu Beogradu.
Podsetimo, Crna Gora, Bugarska i Severna Makedonija zabranile su prelet aviona ruske vlade kroz svoj vazdušni prostor uoči najavljene posete ministra inostranih poslova Rusije Sergeja Lavrova Srbiji.
Danas se oglasio zamenik predsedavajućeg Saveta Federacije Konstantin Kosačov koji je naveo da bi reakcija Beograda i Moskve trebala da bude zajednička i izuzetno oštra.
Tim povodom i šef ruske diplomatije održao je konferenciju za medije na kojoj je rekao da se desilo nešto nezamislivo, jer je Srbiji kao jednoj suvernoj državi oduzeto pravo na ostvarivanje spoljne politike.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala