- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska avijacija uništila američki protivbaterijski radar i fabriku za remont tehnike

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaVišecevni bacač raketa "Uragan" jedinica Oružanih snaga Rusije tokom vojne operacije u Ukrajini
Višecevni bacač raketa Uragan jedinica Oružanih snaga Rusije tokom vojne operacije u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2022
Pratite nas
Ruska avijacija je tokom proteklog dana u oblasti Severska u DNR uništila protivbaterijsku radarsku stanicu AN/TPKu-50 dostavljenu u Ukrajinu iz Sjedinjenih Američkih Država, saopštio je portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.
Kako je naveo, operativno-taktička i vojna avijacija pogodila je 73 područja koncentrisanja ljudstva i vojne tehnike Oružanih snaga Ukrajine.
U vazdušnim udarima uništena su dva komandna mesta, više od 150 neonacista, tri skladišta raketnog i artiljerijskog naoružanja i skladište goriva na području Kodema u Donjeckoj Narodnoj Republici. Takođe je uništeno osam tenkova i oklopnih vozila, višecevni bacač raketa „Grad“, poljska artiljerijska baterija, 10 specijalnih vozila, kao i jedan američki protivbaterijski radar AN/TPK-50 u oblasti Severska u DNR.
Konašenkov je istakao da su Vazdušno-kosmičke snage Rusije u Harkovskoj oblasti visoko preciznim raketama dugog dometa uništile pogone fabrike za remont ukrajinske vojne tehnike.
Visokopreciznim raketama uništena su četiri komandna mesta ukrajinskih trupa, kao i 15 područja koncentrisanja ljudstva i ukrajinske vojne tehnike.
Takođe je naveo da su ruske raketne snage i artiljerija uništile više od 300 ukrajinskih neonacista, 10 tenkova i dva višecevna bacača raketa „Grad“, 17 specijalnih vozila, 17 poljskih artiljerijskih oruđa i minobacača, kao i tri skladišta raketnog i artiljerijskog naoružanja Oružanih snaga Ukrajine u regionu Gorlovke.
On je dodao da su raketne snage i artiljerija uništile 431 područje koncentrisanja ljudstva i vojne tehnike ukrajinske vojske, sedam komandnih mesta i 34 vatrena položaja artiljerijskih i minobacačkih jedinica.
Od početka specijalne vojne operacije uništeno je 190 ukrajinskih aviona, 129 helikoptera, 1.127 bespilotnih letelica, 330 protivvazdušnih raketnih sistema, 3.424 tenka i drugih oklopnih borbenih vozila, 473 višecevna bacača raketa, 1.795 artiljerijskih oruđa i minobacača, kao i 3.446 jedinica specijalnih vojnih vozila, zaključio je Konašenkov.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koje već osam godina maltretira i nad kojima vrši genocid kijevski režim“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala