- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Najlepše plaže Jadrana: Tako lepe, a tako blizu /foto/

CC0 / Pixabay / Sunčanje na plaži — ilustracija
Sunčanje na plaži — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2022
Pratite nas
Region Balkana je poznat po prirodnim bogatstvima, i ne treba ići daleko da bi se uživalo u njima. Letnja sezona je upravo počela i pravo je vreme da se donese odluka o odlasku na odmor.
Sledi samo mali deo lepota našeg dela Evrope, nekoliko plaža koje su vredne obilaska – od hrvatsko, preko crnogorskog do albanskog primorja. Možda su one najlepše u ovom regionu.

Zlatni rat na Braču

Zlatni rat je možda i najpoznatija plaža na Jadranu, smeštena u Bolu, na južnoj obali ostrva Brač. Zbog svoje neobične lepote jedan je od najpoznatijih simbola turizma u Hrvatskoj. Plaža ima upečatljiv oblik koji se menja sa plimom i osekom, i idealna je destinacija za ljubitelje svih vodenih sportova.

Oprna

Plaža Oprna se nalazi u malom zalivu u neposrednoj blizini mesta Stara Baška. Iako je prilično nepristupačna, njena lepota je dovoljan razlog da se turisti potrude da je posete. Oprna važi za najlepšu plažu na Krku, prekrivena je šljunkom i peskom, i do nje je najlakše stići brodićem. Treba navesti podatak da se od ukupno 37 Plavih zastava na području Kvarnera njih 15 nalazi baš na Krku.
Plava zastava je inače međunarodni ekološki program zaštite okoline mora i priobalja, i ona je danas u svetu vrlo cenjen turistički simbol koji je sve brojnijim turistima glavni orijentir prilikom odabira destinacije, piše B92.

Jaz

Jaz je plaža koja se nalazi oko 2,5 kilometara zapadno od Budve. Ima dva dela - jedan je dugačak 850 a drugi 450 metara. Jaz je prekriven šljunkom i predstavlja jednu od najpoznatijih i najživljih plaža u Crnoj Gori. Duž plaže je smešteno i dugačko šetalište sa restoranima i kafićima.

Sveti Stefan

Istoimena plaža je povezana sa čuvenim ostrvom – hotelom i sastoji se od dve plaže koje su odvojene mostom kojim je ostrvo povezano sa kopnom. Leva plaža je gradska, a desna hotelska. Pored plaže se nalazi šetalište sa palmama, oleandrima i starim maslinjacima.

Velika plaža

„Jadranska Kopakabana“, odnosno Velika plaža nalazi se u Ulcinju. Dugačka je čak 13 kilometara, i prekrivena je finim peskom. Od centra grada je udaljena oko pet kilometara, a prema procenama ona može da primi oko 150.000 kupača. Poseban razlog zašto se ona često bira je njen pesak koji je bogat mineralima, pa ima određena lekovita svojstva.

Ksamil

Na jugu Albanije se nalazi mesto Ksamil koje je deo nacionalnog parka Butrint. Ksamil je jedno od najposećenijih primorskih odmarališta u Albaniji, i njega posećuju turisti iz svih krajeva Evrope. Plaže su peščane, more je kristalno čisto a priroda netaknuta. Plaža Ksamil i jonska obala Albanije uključeni su u Gardijanovih 20 najpovoljnih destinacija za letovanje.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala