- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov o isporukama oružja Ukrajini: Što većeg dometa budu sistemi, to ćemo više potiskivati naciste

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2022
Pratite nas
Što su raketni sistemi koje Zapad isporučuje Ukrajini većeg dometa, to će Moskva dalje „potiskivati naciste“ sa teritorija odakle dolazi pretnja Rusiji, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
„Što veći domet budu imali sistemi koji se isporučuju kijevskom režimu, to ćemo dalje potiskivati naciste od linije sa koje dolazi pretnja ruskom stanovništvu Ukrajine i Ruske Federacije“, istakao je Lavrov na konferenciji za novinare.
On je naglasio da je svođenje situacije na formulu „da nije bilo specijalne operacije ne bi bilo ni snabdevanja oružjem“ pogrešno i predstavlja uprošćavanje.
„Radi se o tome da su već 20 godina i Velika Britanija i SAD i druge članice NATO-a upozoravane: Dragi prijatelji, potpisali ste 1999. da niko neće jačati svoju bezbednost na račun bezbednosti drugih. Zašto ne možete to da učinite?... Zašto se pokazalo da je to laž? I umesto toga govorite: Odstupite od NATO-a, primaćemo koga hoćemo. I pet puta su se približavali našim granicama“, podsetio je ministar.
On je dodao da je nemoguće ozbiljno shvatiti „brbljanje“ (predsednika Ukrajine Vladimira) Zelenskog, s obzirom da se i u samoj Ukrajini „političari i poslanici jednostavno smeju Amerikancima koji kažu da veruju Zelenskom, koji je kao, obećao da nećemo pucati na Rusiju“.
Podsetimo, američki predsednik Džozef Bajden saopštio je prošle srede da će Ukrajini biti upućen novi paket vojne pomoći koji će obuhvatiti i višecevne bacače raketa "HIMARS". Kako je navedeno, Kijevu će biti isporučena četiri ova sistema. U Vašingtonu ističu da su ih ukrajinske vlasti uverile da neće koristiti to oružje za napade na objekte na teritoriji Rusije.

Rusko-ukrajinski pregovori

Govoreći o rusko-ukrajinskim pregovorima, ruski ministar je rekao da Ukrajina ne želi da pregovara sa Rusijom i da je Kijev to odbio.
„Ukrajina isključivo traži da se situacija vrati na stanje na terenu od 24. februara, svakodnevno se iznose druge fantazije, najraznovrsnije i ponekad kontradiktorne. Ali Ukrajina ne želi da vodi pregovore, ona je od toga odustala. Imamo sve razloge da verujemo da ona time ispunjava volju anglosaksonskog rukovodstva“, konstatovao je Lavrov.
On je istakao da je Rusija bila spremna „da časno radi na osnovu predloga ukrajinskih kolega, a nacrt sporazuma koji je napisan na osnovu tih predloga nalazi se na ukrajinskoj strani bez pomaka već skoro mesec i po dana“.

O ukrajinskom žitu

Šef ruske diplomatije naveo je da će ruski stručnjaci u ponedeljak otići u Tursku gde su planirani pregovori o ukrajinskom žitu.
„Specijalci već danas kreću za Tursku. Tamo sutra ide moja delegacija. Nadam se da ćemo uspeti, ako ne da postavimo tačku, to će još morati da urade naši lideri, ali da ćemo moći detaljno da poradimo na ​​opcijama o kojima je govorio predsednik i koje zavise isključivo od onih koji bi trebalo da obavežu Ukrajinu da obezbedi razminiranje sopstvenih luka i onih koji su dužni da otklone sve prepreke za isporuku, osiguranje, održavanje tih brodova koji će dopremati žito i druge prehrambene proizvode u evropske luke, a odatle u luke zemalja u razvoju“, objasnio je on.
UN su više puta izjavljivale da postoji pretnja prehrambene krize zbog nestašice žitarica, Zapad je optužio Rusiju da se protivi isporukama ukrajinskog žita na svetska tržišta – Moskva je kategorički odbacivala takve optužbe. Istovremeno, vlasti u Kijevu su i same stvorile mnoge prepreke izvozu žita: pored sada otkrivenog paljenja žita u luci Marijupolj, ukrajinske trupe minirale su Crno more, što ne dozvoljava da žito bude brodovima transportovano na svetska tržišta.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala