- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kosačov: Reakcija Rusije i Srbije treba da bude zajednička i oštra

© Sputnik / Lola ĐorđevićRuska i srpska zastava
Ruska i srpska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2022
Pratite nas
Reakcija Moskve i Beograda na zatvaranje vazdušnog prostora za avione ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova treba da bude zajednička i izuzetno oštra, izjavio je zamenik predsedavajućeg Saveta Federacije Konstantin Kosačov.
„Današnji demarš, naravno, nije u vezi sa avionom. On je usmeren protiv Rusije kao države i protiv Srbije kao države. Reakcija će, nadam se, biti zajednička i izuzetno oštra, u formatu ne samo diplomatskog protesta, već i konkretnih, praktičnih odgovora“, napisao je Kosačov na svom Telegram kanalu.
Prema njegovim rečima, sadašnje kolektivno odbijanje Bugarske, Crne Gore i Severne Makedonije da propuste Lavrovljev avion u Srbiju, bez sumnje, nije odluka ove tri zemlje.
„Sve tri zemlje su, ulaskom u NATO, ozbiljno i na dugo izgubile suverenitet, a Evropska unija za njih je samo paravan za ove sramne okolnosti. Radi se o NATO-vom demaršu, a bez Sjedinjenih Američkih Država njega ne bi bilo“, uveren je senator.
Prema njegovim rečima, ovakvim direktnim mešanjem u bilateralne poslove dve suverene evropske zemlje koje nisu članice Alijanse, Rusije i Srbije, NATO pokušava da „zarobi i potčini“ ostatak Evrope. Nakon toga sledi širenje Alijanse na ostatak sveta, gde je Kina strateški cilj broj dva posle Rusije, naglasio je Kosačov.
Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova saopštila je u nedelju da su „zemlje koje okružuju Srbiju zatvorile kanal veze, zabranjujući prelet aviona Sergeja Lavrova“. Ona je napomenula da je ruska delegacija trebalo da stigne u Beograd na pregovore, ali su „zemlje-članice EU i NATO zatvorile vazdušni prostor i zatvorile još jedan kanal veze“.
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2022
RUSIJA
Zaharova potvrdila: Zemlje NATO zatvorile srpsko nebo za Lavrova
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala