- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Konstrakta i Lenon: Izložba „Zamisli“ umetnica mora biti prisutna

© AP Photo / Luca BrunoKonstrakta
Konstrakta - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2022
Pratite nas
Majsku izložba „Zamisli“, 54. po redu koju organizuje ULUPUDS, u bioskopu Balkan 9. juna otvoriće Ana Đurić Konstrakta.
Izložba inspirisana pesmom Džona Lenona slavi umetnost i slobodu, a umetnica Ana Đurić Konstrakta razmišljajući o duhu, telu, umetnosti i umetnici koja mora biti zdrava, slika savremenu realnost u kojoj se uz „In corpore sano“ postavlja i pitanje „Šta ćemo sad“, kažu organizatori.
Umetnici ULUPUDS-a ove godine izložiće radove u dva reprezentativna gradska prostora, bioskopu Balkan i prostoru u Resavskoj, prvi put do sada u različitim prostorima i u takvom obimu.
U obrazloženju teme naglašava se da je duh vremena „opšta moralna, intelektualna i kulturna atmosfera nekog perioda“ a da nam današnjica donosi uznemirujuće, nepoznate bolesti, nerazumne i razarajuće sukobe, „post istinu“, netoleranciju i mržnju. „Suočeni smo sa krahom svih pozitivnih vrednosti, svetom koji se nalazi na ivici rasula. Ostaje nam samo da zamišljamo da smo svi jedno, jedna Zemlja, jedan svet i jedan narod. Naša nepresušna imaginacija omogućava nam da doprinosimo suštinskoj ljudskosti, nesputanom protoku ideja i stvaralaštva.“
Na ovogodišnjoj Majskoj izložbi izlažu arhitekti, dizajneri, slikari, keramičari, scenografi, kostimografi, fotografi, modni dizajneri, istoričari umetnosti, vajari. Ove godine učestvuje 193 autora sa 260 radova.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala