Hoće li Crna Gora legalizovati upotrebu marihuane

© AP Photo / Susan Montoya BryanList marihuane u staklenoj bašti u Bernalilju u Novom Meksiku
List marihuane u staklenoj bašti u Bernalilju u Novom Meksiku - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2022
Pratite nas
Socijaldemokratska partija (SDP) Crne Gore najavila je da će predložiti zakon o legalizaciji upotrebe ulja kanabisa u medicinske svrhe. Advokat Dalibor Kavarić upozorava da bi usvajanje takvog zakona bilo pogubno po mlađe generacije.
Peticiju za legalizaciju marihuane u Crnoj Gori podržalo je više od 6.000 građana, pa će ta inicijativa uskoro biti predata Skupštini Crne Gore.
Pravni zastupnik Mitropolije crnogorsko primorske, advokat Dalibor Kavarić tvrdi za Sputnjik da je DPS vlada još u junu 2014. godine donijela Pravilnik o sadržaju zahtjeva i dozvole za gajenje maka i konoplje kojom je legalizovana njihova proizvodnja u poljoprivredne industrijske svrhe.

Šta stoji iza priče o legalizaciji marihuane

“Priču o legalizovanju droge u državnoj Skupštini, koju pominje jedna NVO, koja je za to prikupila 6.000 potpisa i SDP, a podršku najavljuje i DPS, vidim kao očigledan nastavak i namjeru da taj prljavi posao dovedu do kraja i da narko biznis konačno ozakone kao legalan posao, a drogu obezbijede svima lako dostupnom za opštu upotrebu kao cigarete na trafici”, ističe Kavarić.
Kavarić podsjeća da je pomenuti Pravilnik objavljen u "Službenom list Crne Gore", br. 027/14 od 30.06.2014).
Tim pravilnikom propisuje se oblik i sadržaj zahtjeva, obrazac i sadržaj dozvole za gajenje maka i konoplje koja sadrži tetrahidrokanabinola (THC) u suvoj materiji biljke do 0,2% za prehrambene i industrijske svrhe, postupak prijavljivanja površina i vođenje evidencije o izdatim dozvolama.
“Marihuana je u industrijske svrhe već legalizovana prije osam godina i ovdje se ne radi da je neko protiv liječenja teških bolesnika od kancera, već protiv toga da se upotreba droge legalizuje u “rekreativne svrhe”, to znači da bi droga mogla slobodno da se kupi i da se koristi pod određenim formalnim ograničenjima. To predstavlja autistički i samoubilački poduhvat dvije partije DPS i SDP koje su očigledno u stilu Borisa Godunova odlučile da potruju cijeli jedan narod i cijelu jednu državu.
Usvajanje takvog zakona koji bi ozakonio i omogućio široku upotrebu droge, bio bi poguban po mlađe generacije (djeca, adolescenti, omladina, osnovna i srednja škola), a posebno imajući u vidu da mi u Crnoj Gori već imamo ekstremno velike probleme sa drogom u osnovnim i posebno srednjim školama. Legalizacija droge, po mom mišljenju, imala bi tragične i apokaliptičke posljedice u Crnoj Gori i dovela bi neizostavno do psihofizičkog i intelektualnog desetkovanja naroda i države, koji bi rezultirao do sada najozbiljnijom prijetnjom fizičkog opstanka naroda i kvaliteta toga što bi za 10 godina legalne upotrebe droge preostalo u Crnoj Gori”, upozorava Kavarić.
© Flickr / Torben HansenDa li bi legalizacija marihuane imala tragične posledice po Crnu Goru?
Posledice korišćenja ovih sintetičkih droga mnogo su opasnije od onih koje izaziva marihuana - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2022
Da li bi legalizacija marihuane imala tragične posledice po Crnu Goru?

Kako će glasati partije

Sva je prilika da će ova inicijativa izazvati nove podjele u crnogorskom parlamentu, a već je rasplamsala raspravu u crnogorskoj javnosti.
Milena Vuković Sekulović potvrdila je Sputnjiku da će URA glasati za donošenje zakona o legalizaciji marihuane u zdravstvene svrhe. Kako je kazala, sva priča oko legalizacije je u začetku i tek će da pričaju o partnerima iz nove skupštinske većine o tome.
Zdravlje građana mora biti na prvom mjestu , poručio je za Sputnjik portparol Bošnjačke stranke Amel Omeragić.
“U tom smislu, cijenimo da Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje, kao stručne institucije koje se bave sveukupnim javnim zdravljem, daju procjenu koliko bi usvajanje ovakve inicijative uticalo na sveukupno zdravlje.
Inicijativa da se legalizuje ulje kanabisa u medicinske svrhe je potpuno opravdana. Poznato je da se ulje kanabisa koristi za ublažavanje mnogih bolesti i to najtežih, kao što su Parkinsonova i Alchajmerova. Kao primjere zemalja koje su već legalizovale ulje kanabisa imamo Hrvatsku i Sjevernu Makedoniju.
Ipak, ovakve inicijative zaslužuju studiozan pristup, i potrebno je da se konkretnije u javnu raspravu oko ovoga uključe i predstavnici turizma, poljoprivrede, policije.
Sve inicijative koje su u interesu građana Crne Gore, imaće podršku Bošnjačke stranke”, kaže Omeragić.
Poslanica Demokratskog fronta Jelena Božović saopštila je Sputnjiku da taj politički savez neće glasati za legalizaciju marihuane.
Poslanik SNP Dragan Vukić rekao je da možda najveći izazov, a samim tim i problem prihvatanje uvođenja i primjene ove industrije, u stepenu zrelosti jednog društva kao što je crnogorsko.
Prema riječima Vukića, analizirajući ekonomske pokazatelje ove industrije u svijetu, očigledan je njen enormni rast i razvoj što se najbolje može vidjeti iz prikazanih cifara.
Vukić je kazao da se SNP zalaže se za legalizaciju medicinskog kanabisa, gdje bi, kako je pojasnio, THC bio ograničen Evropskim standardima, dok bi se industrijski kanabis takozvanog „hemp“ gajio na što većim površinama u Crnoj Gori, što bi, kako je kazao, dovelo do radno intenzivnog zapošljavanja.
“S druge strane, direktan uticaj na turizam bio bi enorman, što se najbolje vidi na primjeru Holandije. Veoma je bitno da Crna Gora u tom smjeru formira svoj brend koji bi bio prepoznatljiv na globalnom tržištu”, zaključio je Vukić.
I Iz albanskih manjinskih partija su saopštili da će tek razmatrati pomenutu inicijativu za legalizaciju upotrebe marihuane u zdravstvene svrhe.
© AP Photo / Luis HidalgoSDP smatra da bi marihuanu trebalo legalizovati u medicinske svrhe
Marihuana - lečenje obolelih od raka - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2022
SDP smatra da bi marihuanu trebalo legalizovati u medicinske svrhe

Obrazloženje SDP

Kako se SDP obrazlaže svoj predlog za legalizaciju upotrebe ulja kanabisa u medicinske svrhe, ova partija je "podstaknuta primjerima brojnih evropskih država koje su na ovaj način omogućile osobama oboljelim od niza teških bolesti da ovaj lijek koriste legalno ali u kontrolisanim uslovima".
"Značajan broj država u Evropi, a i u našem bližem okruženju, kao što su Hrvatska i Sjeverna Makedonija na određeni način legalizovale su upotrebu kanabisa u medicinske svrhe, dok je u Bosni i Hercegovini ovakav zakon u parlamentarnoj proceduri. Imajući u vidu brojne pozitivne efekte primjene ulja kanabisa na liječenje velikog broja bolesti, želimo da omogućimo građanima Crne Gore da koriste ovaj lijek u skladu sa procedurama i pravilima koje budu propisali državni organi", dodaje se u saopštenju koje je potpisao Mirko Stanić, šef medijskog tima i član Predsjedništva SDP.
On je istakao da su u SDP uvjereni "da su razlozi za ovakvu inicijativu višestruko opravdani".
"Prije svega, značajno će se doprinijeti osobama oboljelih od teških bolesti u njihovom liječenju dok će se sa druge strane suzbiti crno tržište na kojem su, nažalost, pacijenti sada prinuđeni da traže lijek izlazeći iz granica legalnosti, a često ne dobijaju ono što im je neophodno već bivaju prevareni", navodi Stanić.
SDP u saopštenju poziva sve zainteresovane strane i nadležne državne institucije da se uključe u izradu ovog dokumenta.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala