- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Može li Evropa bez ruske nafte | Energija Sputnjika

CC0 / Pixabay / Nalazište nafte
Nalazište nafte - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2022
Pratite nas
U seriji sankcija koje Evropska unija uvodi Rusiji u takozvanom šestom paketu zabranjuje se snabdevanje ruskom sirovom naftom preko bilo koje luke, morskim putem a izuzete su države članice EU koje se ruskom sirovom naftom snabdevaju preko naftovoda.
Šesti paket sankcija stupa na snagu od momenta objavljivanja ali je dat period od šest meseci svim članicama EU za implementaciju u kojem treba da se završe svi postojeći ugovori i spot nabavke sirove nafte. Za derivate nafte su ovaj tranzicioni period je osam meseci, objasnili su iz srpskog Ministarstva rudarstva i energetike.
Ove sankcije podrazumevaju da treba da ih poštuje i Srbija, odnosno, Naftna industrija Srbije.
Jasno je da će ove mere Brisela protiv ruskog izvoza nafte pogoditi sve zemlje koje su do sada kupovale “crno zlato” iz ove zemlje, jednog od tri najveća izvoznika na svetu. Pogodile su, zapravo, sve jer je nafta poskupela.
Odgovor na pitanja kako će se ova i dosadašnje sankcije iz sektora energetike odraziti na globalno, evropsko i, naravno, srpsko tržište naftnih derivate u današnjoj “Energiji Sputnjika” Jelica Putniković će pokušati da otkrije u razgovoru sa Tomislavom Mićovićem, generalnim sekretarom Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS).
Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog ponedeljka u 21.00.
Energija Sputnjika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala