- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruske raketne strateške snage u stalnoj borbenoj gotovosti

© Sputnik / Sergeй PяtakovKontrolni punkt dežurne jedinice Raketnih strateških snaga Rusije
Kontrolni punkt dežurne jedinice Raketnih strateških snaga Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2022
Pratite nas
U stalnoj borbenoj gotovosti nalazi se 95 odsto trupa ruskih raketnih strateških snaga, izjavio je za televiziju „Zvezda“ komandant Raketne vojske strateške namene general-pukovnik Sergej Karakajev.
„Zadatak je da podržimo grupu u kojoj se nalazimo, uključujući i u fazi naoružavanja, koje se danas aktivno odvija u raketnim snagama. I moram da primetim, uprkos svemu, 95 odsto grupe je u stalnoj borbenoj gotovosti“, precizirao je Karakajev.
Osim toga, jedan od ciljeva raketnih snaga je stvaranje novih raketnih sistema i njihovo opremanje, dodao je on.
„A sledeći zadatak je razvoj vojno-tehničkog potencijala koji omogućava da razmišljamo unapred za budućnost“, zaključio je Karakajev.
Krajem aprila izvršeno je prvo lansiranje interkontinentalne balističke rakete „Sarmat“ koja može da nosi hipersonične blokove.
Nakon završetka raketnih proba, ovaj sistem će ući u službu raketnih strateških snaga. U raketnoj jedinici Užur u Krasnojarskom kraju već je u toku priprema vodećeg raketnog puka za naoružavanje. „Sarmat“ će zameniti rakete „Vojevoda“.
Kako su ranije precizirali u Ministarstvu odbrane Rusije, novo oružje može da pogađa ciljeve na velikoj udaljenosti, koristeći različite putanje leta i garantovano savladava sve postojeće i buduće sisteme protivraketne odbrane. To je najmoćnija raketa na svetu sa najdužim dometom pogađanja ciljeva.
Testiranje balističke rakete Sarmat - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2022
RUSIJA
Jedan „Sarmat“ može da uništi polovinu obale kontinenta koji Rusija smatra neprijateljskim
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala