- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Dva statistička parametra pred finale Rolan Garosa – i jedna slika iz 2013.

© AP Photo / Bernat ArmangueRafael Nadal
Rafael Nadal - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2022
Pratite nas
Rafael Nadal i Kasper Rud sastaće se u nedelju od 15 časova u finalu Rolan Garosa, na kojem Španac juri rekordnu 14. titulu u Parizu i bori se za 22. Grend slem trofej, dok Norvežanin igra prvo finale na najvećim turnirima.
Bik sa Majorke koji važi za apsolutnog favorita, što potvrđuju i kvote na svetskim kladionicama gde se njegov trijumf plaća kvotom 1,18 proveo je na terenu svega šest minuta više od Ruda, ali je odigrao 221 poen manje.
Nadal je odigrao 1.206 poena, dok je Rud morao daleko više da se muči i odigrao je 1.427 poena.
„Šljakao“ je Rafa u Parizu, gde je na svojoj omiljenoj podlozio proveo 18 sati i osam minuta kako bi stigao do finala, dok je Rud na „šljakanju“ proveo 18 sati i dva minuta.
Nadal se najviše namučio u osmini finala gde je na terenu proveo četiri sata i 21 minut protiv žilavog Kanađanina Feliksa Ože-Alijasima kojeg je dobio posle drame i pet setova, da bi neočekivano lako izašao na kraju u četvrtfinalu sa najvećim rivalom Novakom Đokovićem 3:1.
Prava bitka tek ga je čekala u polufinalu gde je ukrstio rekete sa Aleksandrom Sašom Zverevom i za tri sata i 13 minuta nisu stigli ni da završe drugi set, ali se Nemac ruskog porekla povredio i bio primoran da preda.
S druge strane, Norvežanin je ispisao istoriju belog sporta svoje zemlje. Prvi je Norvežanin koji je stigao do četvrtfinala na najvećem turniru i koji će zaigrati u finalu. Do njega je stigao preko Conge, Rusuvorija, Sonega, Hurkača, Runea i Čilića.
Odigrao je 24 seta, slavio je u 18 dok je šest izgubio. Najviše se mučio protiv Lorenca Sonega s kojim se borio tri sata i 24 minuta, dok mu je solidne probleme napravio i mladi Holger Rune koje je „razoružao“ posle četiri seta.
Osim pomenutih statističkih parametara, treba pomenuti i da je Nadal idol „dobrom duhu Kasperu“ koji je otkrio da je plakao kraj malog ekrana kada je Žo-Vilfred Conga pobedio Nadala 2008. godine na Australijan openu.
Rud je 2013. godine na istom terenu na kojem će danas od 15 časova igrati prvo Grend slem finale, ispratio trenutak kada je Rafael Nadal podigao jedan od dosadašnjih 13 Grend slem trofeja u Parizu.
Na putu ka 14. stajaće mu njegov učenik sa kojim dosad nikada nije odmerio snage.
Rafa je poslednji igrač iz 'velike trojke' sa kojim se nisam susreo. Verujem da je ovo pravi trenutak i da se trud isplatio, da je vredelo čekanja. Konačno igram protiv njega i to u finalu Grend slem turnira. Biće to poseban trenutak za mene, a nadam se i za njega. Toliko finala je iza njega, samo će sada igrati protiv 'studenta' iz njegove akademije“, poručio je Kasper Rud.
S druge strane, Nadal je poput mašine „baždaren“ da ponovo pokori Pariz i tako se dodatno „odlepi“ u GOAT trci, s obzirom na to da bi u bogatoj riznici imao 22 Grend slem trofeja, dok su Novak Đoković i Rodžer Federer izjednačeni sa po 20.
„Za mene uopšte nije iznenađenje što je Rud stigao do finala. On je jedan od favorita za pobedu na svakom turniru kada je zemljana podloga u pitanju. Profesionalac je, ima karakter, a istovremeno je opušten i skroman. Uvek je raspoložen da nešto nauči, srećan sam zbog njega i njegovog oca, to je jedna sjajna porodica i drago mi je kada takvi ljudi uspeju“, poručio je Rafa.
Poljska teniserka Iga Švjontek tokom finala protiv Karoline Pliškove u Rimu - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2022
SPORT
Stvarno je broj 1! „Švjontek ekspres“ do titule Rolan Garosa
Rafael Nadal - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2022
SPORT
Nadalove muke – Vimbldon i US Open u magli
Centralni teren, Vimbldon - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2022
SPORT
Obrt – kod dama ipak Vimbldon sa bodovima?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala