- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin upozorio Zapad na posledice isporučivanja oružja Kijevu

© Sputnik / Mihail Metcelь / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2022
Pratite nas
Isporuke američkih višecevnih bacača raketa Ukrajini povezane su sa popunjavanjem gubitaka ukrajinske vojne tehnike i zapravo ništa ne menjaju, a zahtevi Kijeva za isporuke artiljerije najverovatnije su povezane sa željom da obnovi ono što je uništeno tokom ratnih dejstava, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin u intervjuu za „Rusiju 1“.
Putin je napomenuo da je u vreme početka specijalne operacije ukrajinska vojska imala približno 515 raketnih sistema, od kojih je 380 uništeno, ali su neki obnovljeni ili uzeti iz zaliha, a sada Kijev ima oko 360 jedinica takve tehnike.
Na zahtev da proceni odluku o takvim isporukama, Putin je odgovorio da tu „nema ničeg novog“.
„To su višecevni bacači raketa, jer je ukrajinska vojska naoružana sličnim sistemima sovjetske i ruske proizvodnje ‘Grad’, ‘Smerč’ i ‘Uragan’“.
Putin je skrenuo pažnju da domet „ne zavisi od samog sistema, već od raketa koje se koriste“.
„Ono što danas čujemo i što shvatamo, to su rakete koje lete 45-70 kilometara, u zavisnosti od vrste raketa. Isto je i sa sistemima ‘Grad’, ‘Uragan’ i ‘Tornado’ koje sam pomenuo. Tamo je takođe domet od 40-70 kilometara, tu nema ničeg novog“, objasnio je on.
Stoga, prema rečima predsednika, takve isporuke iz SAD i nekih drugih zemalja mogu jednostavno biti povezane sa popunjavanjem gubitaka Kijeva u vojnoj tehnici.

Isporuke američkih raketa velikog dometa

Prema njegovim rečima, u slučaju isporuka raketa velikog dometa Kijevu, Rusija će izvući zaključke i vršiti napade na one objekte koje za sada još ne dira.
„Ali ako se budu isporučivale, mi ćemo iz toga izvući odgovarajuće zaključke i upotrebiti naše oružje, kojeg imamo dovoljno, kako bismo gađali one objekte koje za sada ne gađamo“, rekao je Putin.
Komentarišući situaciju sa isporukama američkih višecevnih bacača raketa Kijevu, Putin je istakao da čitava „fama“ oko dodatnih isporuka naoružanja Kijevu ima samo jedan cilj – da se oružani sukob u Ukrajini što više otegne.
Prema njegovim rečima, ruski PVO sistemi tokom specijalne operacije na teritoriji Ukrajine uništavaju desetine bespilotnih letelica ukrajinskih snaga.
„Kao što znate, postoji nekoliko vrsta. Prvi su udarni bespilotni sistemi. Oni se koriste od samog početka. Ali efikasno se koriste samo tamo gde nema vojnog PVO sistema. Mi imamo sisteme ‘Buk’, ‘Tor’, ‘Pancir’ koji rade izuzetno efikasno. I… naši PVO sistemi (dronove) krckaju kao orahe. Uništeno ih je desetine“, rekao je Putin.
Drugi tip, nastavio je Putin, su izviđački dronovi.
„Tamo ih sada mnogo leti i od samog početka su leteli, od samog početka su isporučivani – svi oni su strane proizvodnje. Postoji i treći tip – to su bespilotne izviđačke letelice – da ih tako nazovemo – strateške prirode: one lete na visini od 8, 11, 10 kilometara. Oni su korišćeni uvek, pre početka operacije leteli su iznad Crnog mora, iznad teritorije Ukrajine. Doduše, nisu leteli kod nas. Ali sada se koriste i ranije su korišćeni. Nije mi baš jasno zašto ih prebacivati u Ukrajinu. Pa... samo zato da nam ne daju mogućnost da ih negde priэmяimo i da pogledamo kako su napravljeni, jednostavno ne vidim drugog smisla“, objasnio je Putin.
Stoga prisustvo stranih dronova u Ukrajini „ništa ne menja“, konstatovao je ruski lider.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koje već osam godina maltretira i nad kojima vrši genocid kijevski režim“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2022
RUSIJA
Moskva: Ako Kijev upotrebi višecevne bacače raketa protiv Rusije udarićemo na centre donošenja odluka
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala