- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Paradoks bez premca: Još samo da otkriju da je Japan atomskim bombama napala Rusija, a ne Amerika

© AP Photo / Junji KurokawaAmerički vojnici na Okinavi
Američki vojnici na Okinavi - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2022
Pratite nas
To što Japan poziva SAD da prisustvuju obeležavanju godišnjice atomskog bombardovanja Hirošime i Nagasakija, a zabranjuje Rusiji zbog Ukrajine, paradoks je bez premca u novijoj istoriji i ne može se opravdati političkim interesima američkih saveznika na Dalekom istoku.
Obeležavanje godišnjice američkog bombardovanja japanskih gradova Nagasakija i Hirošime koje je predstavljalo preloman događaj u istoriji 20. veka proći će bez predstavnika Rusije - zemlje koja je odigrala ključnu ulogu i bila najveća žrtva Drugog svetskog rata.
© AP Photo / AP Photo/FileSpokojstvo u muzeju je daleko od strahote Hirošime pre nekoliko decenija.
Spokojstvo u muzeju je daleko od strahote Hirošime pre nekoliko decenija. - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2022
Spokojstvo u muzeju je daleko od strahote Hirošime pre nekoliko decenija.
Ovo je, kako su objasnili organizatori, odgovor na dešavanja u Ukrajini. Da paradoks bude veći, ceremoniji obeležavanja atomskog bombardovanja od kojeg je život izgubilo više stotina hiljada Japanaca, dok su se preživeli suočili sa stravičnim posledicama, prisutvovaće američki zvaničnici.

Japan gazi istinu o Hirošimi i Nagaskiju

Da li se ovakva odluka Japana, kao saveznika SAD na Dalekom istoku, može objasniti trenutnim političkim interesom ili je ovde reč o dubljim procesima?
© SputnikMuzej posvećen žrtvama napada u Hirošimi
Muzej posvećen žrtvama napada u Hirošimi - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2022
Muzej posvećen žrtvama napada u Hirošimi
Tužno je i žalosno to što se dogodilo, pre svega za japanski narod, komentariše za Sputnjik istoričar Miloš Ković, jer, objašnjava, ovde nije reč o Rusima i Amerikancima već narodu koji je izložen besprizornom zlu.

„To što zemlja koja je bila član fašističko-nacističkog bloka zabranjuje zemlji koja je bila glavna žrtva tog bloka da učestvuje u obeležavanju zločina koji su nad Japanom izvršile SAD, znači nastavak procesa revizije istorije Drugog svetskog rata, koji smo mi Srbi odavno osetili na svojoj koži“.

Puna podrška recidivima nacizma

Japan koji je u Drugom svetskom ratu bio saveznik nacističke Nemačke i fašističke Italije vrlo brzo je zaboravio na odgovornost za zlo koje je pogodilo ne samo Evropu već ceo svet od 1939. do 1945.

„Ovde je reč o nastavku procesa koji mi možemo u Evropi da pratimo, procesa kojim se relativizuju žrtve nacističko fašističkog, ja bih rekao, i ustaškog terora. To vidimo i u Ukrajini gde NATO zemlje daju punu podršku recidivima nacizma. To je nešto o čemu bi trebalo da razmisle japanski politički lideri“.

Odnos snaga na Dalekom istoku

Iako se odluka Japana može gledati i kao deo šireg procesa revizije istorije Drugog svetskog rata, relativizacije zločina koji su počinile Nemačka, Italija ali i Japan, ipak ovo nije samo simbolički događaj i sramota za Japan. Nije reč ni samo o istoriji već i o odnosu snaga na Dalekom istoku.
© Sputnik / Ekaterina Aristarhova / Uđi u bazu fotografijaKurilska ostrva
Kurilska ostrva - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2022
Kurilska ostrva

„U Japanu već duže vreme postoji percepcija Rusije kao neprijatelja.Jedna od velikih pobeda japanskog oružja je ona u rusko-japanskom ratu 1904.-1905. i sećanje na taj rat veoma je živo. U Drugom svetskom ratu Japan kao saveznik nacističke Nemačke i fašističke Italije ratovao je ne samo sa SAD već i sa Rusijom u poznoj fazi toga rata. Ostali su sukobi Rusije i Japana oko Kurilskih ostrva i taj sukob i dalje podjaruje rusofobska osećanja u Japanu“.

Reč je o nečem dubljem

Ovde, smatra, nije reč samo o neposrednom političkom interesu Japana koji je saveznik SAD na Dalekom istoku. Ovde je reč o nečem dubljem.
© AFP 2023 / Toru HanaiZastavice NATO-a i Japana
Zastavice NATO-a i Japana - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2022
Zastavice NATO-a i Japana

„Ovo što se dešava potencira sukob i na Dalekom istoku pored sukoba koji Rusija ima u Evropi. Zbog toga je za Rusiju posebno važna Kina koja je sa NATO zemljama odavno u sukobu. Sve to ukazuje na krucijalni značaj odnosa Rusije i Kine. Odvojene, one mogu da se odupru, ali zajedno one čine ozbiljnu vojnu i političku snagu“.

Uslovi za novi veliki rat

Na pitanje, da li su se stekli uslovi za novi veliki rat, Ković odgovara da oni odavno postoje.

„Postoji sukob dve velike sile, naoružanje, propaganda, teritorijalni sukobi, činjenica da zemlje NATO opkoljavaju Rusiju, pokušavajući da uđu neposredno u njenu sferu. S druge strane, imamo političke elite u zemljama NATO koje sasvim očigledno nisu u stanju da prilagode ambicije svojim moćima. Način na koji se ugrožava jedna supersila kakva je Rusija ne svedoči o trezvenosti i razumnosti spoljnopolitičkih procena briselskih, vašingtonskih i londonskih elita“.

Japan, koji je je deo tog zapadnog sveta, odluku da ne pozove Rusiju na obeležavanje godišnjice od tragedije u Hirošimi i Nagasakiju nije sam doneo, već je to učinio pod pritiskom svojih prekopacifičkih saveznika.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala