- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Jetra ne propada samo od alkohola, već i od nekih namirnica i suplemenata

© Depositphotos.com / Ryanking999Devojka drži sliku sa bolesnom jetrom u rukama
Devojka drži sliku sa bolesnom jetrom u rukama - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2022
Pratite nas
Jetra ne propada samo od alkohola, a dodatni kilogrami kao i neke loše navike lako mogu ugroziti zdravlje naše najveće žlezde. Poremećaji u radu jetre, koja je centralna laboratorija našeg organizma, obično nisu praćeni jasnim simptomima.
Nekada znaci oštećenja mogu da budu blagi, a da tokom niza godina polako ali sigurno umanjuju osnovu ulogu jetre – sposobnost filtracije štetnih supstanci iz krvi.

Šećer dovodi do taloženja masnoća

Previše šećera nije loše samo za zube, već i za jetru, koja koristi fruktozu za stvaranje masnoća. Previše rafinisanog šećera sa visokim sadržajem fruktoze dovodi do taloženja masnoća i na kraju do bolesti jetre. Neka istraživanja ukazuju na to da šećer može biti u jednakoj meri štetan za funkcionisanje jetre koliko i alkohol, čak iako nemate višak kilograma.

Gojaznost kao dodatni faktor rizika

Dodatne masnoće mogu se akumulirati u jetri i dovesti do stanja nealkoholne masne jetre, najčešće hronične bolesti jetre u starijoj populaciji. Nealkoholna masna jetra rezultat je taloženja masnoća u jetri, kad te masnoće prelaze 5 odsto težine jetrinog tikva. Usled ovog skupljanja masnoća jetra može i nateći, a vremenom se može formirati i ožiljak na tkivu jetre (ciroza). U dodatnom faktoru rizika da dobiju ovu bolest jetre su gojazne osobe srednjih godina, pacijenti koji se leče od dijabetesa. U nekim slučajevima stanje se može korigovati odgovarajućom ishranom i fizičkom aktivnošću.

Višak vitamina A

Vitamin A koji se dobija putem svežeg povrća i voća bitan je za pravilan rad organizma. Problem nastaje kada se putem suplementa koriste nedovoljno određene doze vitamina A. Savet je da se pre suplementacije vitaminom A, konsultujete sa stručnjakom o način primene i dozvoljenim količinama ovog vitamina, kako ne bi došlo do oštećenja jetre.

Upotreba bezalkoholnih slatkih i gaziranih pića

Istraživanja naglašavaju da osobe koje unose velike količine bezalkoholnih slatkih i gaziranih pića imaju veću verovatnoću da dobiju nealkoholnu masnu bolest jetre. Nema još dovoljno jasnih dokaza za ovu tvrdnju ali stručnjaci, ipak, savetuju ograničenu upotrebu ovih napitaka.

Analgetike treba pažljivo koristiti

Lekove protiv bolova treba obazrivo koristiti u strogo propisanim količinama kako ne bi došlo do oštećenja jetre. Proverite dozu analgetika i poštujte način primene, po savetu lekara.

Transmasti ne odgovaraju jetri

Transmasti iz pečenih proizvoda, brze hrane, kolača, keksa i nezdravih grickalica nisu dobre za jetru. Ovaj način ishrane garantuje višak kilograma koji šteti celom telu, pa i jetri. Ukoliko kupujete gotova jela proveravajte listu sastojaka, moguće je i da namirnice koje se reklamiraju kao proizvodi sa „0“ grama transmasti, sadrže izvesnu količinu ovih, ne baš zdravih masnoća, piše portal e-klinika.

Alkoholna pića

Poznato je da previše jakih alkoholnih pića može oštetiti jetru. Stručnjaci upozoravaju da bolesti jetre nisu rezervisane samo za osobe koje koriste neumerene količine alkohola, već i za one koji piju mnogo manje. Savet je da se umereno koristi alkohol – najviše jedno piće dnevno za žene i do dva za muškarce.
Rebra na roštilju - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2022
RUSIJA
Ruski gastroenterolog savetuje kako da sačuvate jetru: Lista zabranjene hrane
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala