https://lat.sputnikportal.rs/20220605/ako-prestanete-da-jedete-sir-imacete-lepsi-ten-ali-i-slabije-glavobolje-1138063672.html
Ako prestanete da jedete sir, imaćete lepši ten, ali i slabije glavobolje
Ako prestanete da jedete sir, imaćete lepši ten, ali i slabije glavobolje
Sputnik Srbija
Mnoge vrste sira su prepune kalorija, masti i natrijuma, što može negativno da utiče na zdravlje 05.06.2022, Sputnik Srbija
2022-06-05T14:17+0200
2022-06-05T14:17+0200
2022-06-05T14:17+0200
društvo
magazin
stil života
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/111188/32/1111883265_0:180:1920:1260_1920x0_80_0_0_6e8530d4c150523a0fcc7a8713612607.jpg
Mnogo ljudi obožava da jede sir - u sendvičima, na pici, u kombinacijama sa različitim vrstama voća, maslinovim uljem, začinima i povrćem. Međutim, previše sira na jelovniku može da dovede i do nekih neželjenih zdravstvenih posledica.Za početak, mnoge vrste sira su prepune kalorija, masti i natrijuma, što može negativno da utiče na zdravlje. Neki su sirevi bogati tiraminom, koji je poznati okidač za migrene i glavobolje. Premda su istraživanja koja povezuju unos sira sa hroničnim bolestima nedosledna, svakako je važno biti na oprezu sa količinama koje se konzumiraju, pogotovo ako ponekad uočavate neke simptome kojima ne znate uzrok.Bolji tonus i tekstura kože„Redukcija unosa sira i mlečnih proizvoda može imati pozitivan učinak na tonus i teksturu vaše kože. Mlečni proizvodi se povezuju sa većom proizvodnjom masnoće na koži, stoga konzumacija sira može uzrokovati izbijanje bubuljica ili začepljivanje pora”, kaže dr Mia Belinger, specijalista interne medicine, prenosi Indeks.Manje glavobolja i migrenaAko s vremena na vreme patite od migrena, ishrana bogata sirom i mlečnim proizvodima može biti krivac za to.Možda ćete smršatiKonzumiranje većih količina sira takođe može negativno da utiče na vaš cilj da smršate. Na primer, jedna porcija čedara od 100 grama može sadržati do 33 grama masti čineći ga jednim od kaloričnijih vrsta sira iz široke primene.Manji rizik od rakaSmanjenjem unosa sira smanjuje se i količina kazeina koju unosite.„Pokazalo se da kazein povećava stope rasta tumora za određene vrste, kao što je rak prostate i potencijalno rak dojke”, veruje dijetetičarka Dana Elis Hunes.Manji rizik od pojava upalnih procesa u teluDijetetičarka Bes Berger ističe da sir i mlečni proizvodi sadrže puno aditiva, konzervansa i hormona koji mogu uzrokovati upale u telu.„Nažalost, kvalitet mlečnih proizvoda danas je znatno lošiji te su oni modifikovaniji u odnosu na pre dvadeset godina - to utiče na zdravlje, što pogotovo primećujem kod žena”, kaže Bergerova.
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/111188/32/1111883265_0:0:1920:1440_1920x0_80_0_0_7820199ca667206c20cdb579f7ab27c8.jpgSputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
magazin, stil života
Ako prestanete da jedete sir, imaćete lepši ten, ali i slabije glavobolje
Mnoge vrste sira su prepune kalorija, masti i natrijuma, što može negativno da utiče na zdravlje
Mnogo ljudi obožava da jede sir - u sendvičima, na pici, u kombinacijama sa različitim vrstama voća, maslinovim uljem, začinima i povrćem. Međutim, previše sira na jelovniku može da dovede i do nekih neželjenih zdravstvenih posledica.
Za početak, mnoge vrste sira su prepune kalorija, masti i natrijuma, što može negativno da utiče na zdravlje. Neki su sirevi bogati tiraminom, koji je poznati okidač za migrene i glavobolje. Premda su istraživanja koja povezuju unos sira sa hroničnim bolestima nedosledna, svakako je važno biti na oprezu sa količinama koje se konzumiraju, pogotovo ako ponekad uočavate neke simptome kojima ne znate uzrok.
Bolji tonus i tekstura kože
„Redukcija unosa sira i mlečnih proizvoda može imati pozitivan učinak na tonus i teksturu vaše kože. Mlečni proizvodi se povezuju sa većom proizvodnjom masnoće na koži, stoga konzumacija sira može uzrokovati izbijanje bubuljica ili začepljivanje pora”, kaže dr Mia Belinger, specijalista interne medicine,
prenosi Indeks.
Manje glavobolja i migrena
Ako s vremena na vreme patite od migrena, ishrana bogata sirom i mlečnim proizvodima može biti krivac za to.
Konzumiranje većih količina sira takođe može negativno da utiče na vaš cilj da smršate. Na primer, jedna porcija čedara od 100 grama može sadržati do 33 grama masti čineći ga jednim od kaloričnijih vrsta sira iz široke primene.
Smanjenjem unosa sira smanjuje se i količina kazeina koju unosite.
„Pokazalo se da kazein povećava stope rasta tumora za određene vrste, kao što je rak prostate i potencijalno rak dojke”, veruje dijetetičarka Dana Elis Hunes.
Manji rizik od pojava upalnih procesa u telu
Dijetetičarka Bes Berger ističe da sir i mlečni proizvodi sadrže puno aditiva, konzervansa i hormona koji mogu uzrokovati upale u telu.
„Nažalost, kvalitet mlečnih proizvoda danas je znatno lošiji te su oni modifikovaniji u odnosu na pre dvadeset godina - to utiče na zdravlje, što pogotovo primećujem kod žena”, kaže Bergerova.