- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Ako prestanete da jedete sir, imaćete lepši ten, ali i slabije glavobolje

CC0 / Pixabay / sir
sir - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2022
Pratite nas
Mnoge vrste sira su prepune kalorija, masti i natrijuma, što može negativno da utiče na zdravlje
Mnogo ljudi obožava da jede sir - u sendvičima, na pici, u kombinacijama sa različitim vrstama voća, maslinovim uljem, začinima i povrćem. Međutim, previše sira na jelovniku može da dovede i do nekih neželjenih zdravstvenih posledica.
Za početak, mnoge vrste sira su prepune kalorija, masti i natrijuma, što može negativno da utiče na zdravlje. Neki su sirevi bogati tiraminom, koji je poznati okidač za migrene i glavobolje. Premda su istraživanja koja povezuju unos sira sa hroničnim bolestima nedosledna, svakako je važno biti na oprezu sa količinama koje se konzumiraju, pogotovo ako ponekad uočavate neke simptome kojima ne znate uzrok.

Bolji tonus i tekstura kože

„Redukcija unosa sira i mlečnih proizvoda može imati pozitivan učinak na tonus i teksturu vaše kože. Mlečni proizvodi se povezuju sa većom proizvodnjom masnoće na koži, stoga konzumacija sira može uzrokovati izbijanje bubuljica ili začepljivanje pora”, kaže dr Mia Belinger, specijalista interne medicine, prenosi Indeks.

Manje glavobolja i migrena

Ako s vremena na vreme patite od migrena, ishrana bogata sirom i mlečnim proizvodima može biti krivac za to.

Možda ćete smršati

Konzumiranje većih količina sira takođe može negativno da utiče na vaš cilj da smršate. Na primer, jedna porcija čedara od 100 grama može sadržati do 33 grama masti čineći ga jednim od kaloričnijih vrsta sira iz široke primene.

Manji rizik od raka

Smanjenjem unosa sira smanjuje se i količina kazeina koju unosite.
„Pokazalo se da kazein povećava stope rasta tumora za određene vrste, kao što je rak prostate i potencijalno rak dojke”, veruje dijetetičarka Dana Elis Hunes.

Manji rizik od pojava upalnih procesa u telu

Dijetetičarka Bes Berger ističe da sir i mlečni proizvodi sadrže puno aditiva, konzervansa i hormona koji mogu uzrokovati upale u telu.
„Nažalost, kvalitet mlečnih proizvoda danas je znatno lošiji te su oni modifikovaniji u odnosu na pre dvadeset godina - to utiče na zdravlje, što pogotovo primećujem kod žena”, kaže Bergerova.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala